A történelem első inflációja

Mindez nem új felfedezés, Wolfgang Uchatius a német Die Zeitben csupán a magamfajta átlag újságolvasók számára idézi ezeket az adatokat, hogy elmesélje a történelem első inflációjának tartott jelenséget. Jól teszi, mert fontos időszerű következtetésekkel szolgál.
A hirtelen jött gazdagság – ha nem is mindenki számára – azzal kecsegtetett, hogy valóban megtalálták Eldorádót, azt a dél-amerikai álomvárost, amelynek házait aranylemezek borítják, útjait pedig drágakövek fedik. Hamarosan azonban keserű ébredés következett.

Az történt ugyanis, hogy valóban jóval több lett a pénz, az arany és ezüst pénzérmék mennyisége, de ettől önmagában még nem lett több a gabona és a szarvasmarha vagy a gyümölcsfa – és egyáltalán a termelt javak mennyisége. Így aztán egyre több pénzt kértek az áruért. Mert hát a pénzérmék úgy viselkedtek, mint minden ezen a világon: minél több lett belőlük, annál kevesebbé vált az értékük.

Jean Bodin francia humanista (1529–1596) már 1568-ban megállapította, hogy „az áremelkedés legfontosabb és majdnem egyedüli oka a nemesfémek mennyiségének növekedése”. Növekedett a lakosság lélekszáma, de nem növekedett a gabonatermelés. Az árak növekedtek, vagyis az infláció. Eldorádó egyre távolabbi álom maradt.

Érdemes volna komolyan átgondolnunk ezt a régi-régi történetet. Állandóan emlegetjük, hogy az Európai Unió boldogabbik felén – ahol már ötven-hatvan éve összefogtak és nagyon keményen dolgoztak ezért – a mi fizetéseink, béreink tízszeresét is keresik az emberek. De náluk sem a bérek, fizetések emelésével kezdődött az emelkedés, hanem a munkával, termeléssel. Nem pénzügyi manipulációkkal, Eldorádóval vagy nyugdíjba menetellel, hanem munkával. Akik Eldorádót teremtettek maguknak, azok megnehezítették munkánkat. Egyre többen állnak bírói ítélet előtt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .