A szíriai helyzet

A Tuniszban megtartott első összejövetel után nem mondható, hogy a helyzet javult volna. Tovább fokozódott az agresszió, amely a lakott területeket sem kímélte meg, halált és pusztítást okozva a polgári lakosság körében. Nem feledhetjük el ennek az erőszaknak az áldozatait, s feltétlenül szükséges a helyi és nemzetközi humanitárius szervezetek együttműködése. A szentszék anyagilag támogatja ezt a humanitárius segítséget – mondta az érsek.

Vatikáni értesülések szerint a szíriai keresztény kisebbség egyre veszélyeztetettebb helyzetbe kerül. A szunnita muzulmánok Homs térségében és az ország más részeiben támadják a keresztényeket és más kisebbségeket. Túszokat ejtenek, és csak váltságdíjért engedik őket szabadon. Iszlamista szélsőségesek keresztény emberek házaiba telepednek, és eltulajdonítják autóikat. A libanoni határ közelében keresztényeket öltek meg. Mindezt bosszúnak szánják, mert a keresztények semlegesek maradtak az ellenzék és a kormánycsapatok harcában. Pierbattista Pizzaballa szentföldi ferences custos, aki a szíriai ferencesek elöljárója is, húsvétkor azt nyilatkozta a Kirche in Not segélyszervezetnek, hogy a szíriai rendszer a végéhez közeledik. A mostani polgárháborúban a keresztények a frontok között vannak, és félnek az irakihoz hasonló helyzet kialakulásától. A szélsőséges muzulmánok előretörésétől is tartanak. Nehéz tárgyilagos híreket kapni az országgal kapcsolatban, de az biztos, hogy Homsból elmenekültek a keresztények. A szíriai ferences kórházak menedékhelyek. Az ENSZ által hirdetett tűzszünet nem valósult meg.

A Human Rights Watch nevű emberjogi megfigyelő szervezet húsvétkor közölte New Yorkban, hogy szír kormánycsapatok az elmúlt hónapokban mintegy száz személyt végeztek ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..