A szíriai helyzet

A Tuniszban megtartott első összejövetel után nem mondható, hogy a helyzet javult volna. Tovább fokozódott az agresszió, amely a lakott területeket sem kímélte meg, halált és pusztítást okozva a polgári lakosság körében. Nem feledhetjük el ennek az erőszaknak az áldozatait, s feltétlenül szükséges a helyi és nemzetközi humanitárius szervezetek együttműködése. A szentszék anyagilag támogatja ezt a humanitárius segítséget – mondta az érsek.

Vatikáni értesülések szerint a szíriai keresztény kisebbség egyre veszélyeztetettebb helyzetbe kerül. A szunnita muzulmánok Homs térségében és az ország más részeiben támadják a keresztényeket és más kisebbségeket. Túszokat ejtenek, és csak váltságdíjért engedik őket szabadon. Iszlamista szélsőségesek keresztény emberek házaiba telepednek, és eltulajdonítják autóikat. A libanoni határ közelében keresztényeket öltek meg. Mindezt bosszúnak szánják, mert a keresztények semlegesek maradtak az ellenzék és a kormánycsapatok harcában. Pierbattista Pizzaballa szentföldi ferences custos, aki a szíriai ferencesek elöljárója is, húsvétkor azt nyilatkozta a Kirche in Not segélyszervezetnek, hogy a szíriai rendszer a végéhez közeledik. A mostani polgárháborúban a keresztények a frontok között vannak, és félnek az irakihoz hasonló helyzet kialakulásától. A szélsőséges muzulmánok előretörésétől is tartanak. Nehéz tárgyilagos híreket kapni az országgal kapcsolatban, de az biztos, hogy Homsból elmenekültek a keresztények. A szíriai ferences kórházak menedékhelyek. Az ENSZ által hirdetett tűzszünet nem valósult meg.

A Human Rights Watch nevű emberjogi megfigyelő szervezet húsvétkor közölte New Yorkban, hogy szír kormánycsapatok az elmúlt hónapokban mintegy száz személyt végeztek ki.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .