A szegénység veszélygóca Maliban

 

Az északi országrész már tavaly januártól kezdve követelte elszakadását, önállóságának kikiáltása után azonban veszélybe került Mali politikai rendszere és egysége. A zavaros helyzetet igyekeztek kihasználni az al-Kaidához tartozó terrorista szervezetek, amelyek már korábban is ezen a területen bonyolították kábítószer- és fegyverkereskedelmüket.


 

Az egykori gyarmattartó franciák brit segítséggel meg sem várták az ENSZ-határozatát, katonákat és repülőgépeket küldtek Maliba. Nem nagy számban, mert inkább a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) tagországainak csapataitól várják a beavatkozást. Jelenleg 2150 francia katona tartózkodik Maliban. Hazánk hat kiképzőtiszttel támogatja az ország hadseregét a terroristákkal szembeni küzdelemben.

A nemzetközi közösségnek haladéktalanul hozzá kellene látnia a Maliban kialakult belpolitikai helyzet rendezéséhez, a kormányzat és a tuaregek kiegyezésének segítéséhez, a hadsereg és a terrorellenes harc újjászervezéséhez, valamint a békés kormányzás feltételeinek biztosításához – állítja Marsai Viktor történész, biztonság- és védelempolitikai szakértő.

Mali lakosságának öt százaléka keresztény, ennek kétharmada katolikus. Az ország főpásztorai a közelmúltban meglátogatták a sebesülteket a főváros, Bamako kórházában, hogy lelki támaszt nyújtsanak nekik. Rendkívüli ülésen cseréltek véleményt az aktuális társadalmi és politikai kérdésekről, illetve a humanitárius vészhelyzetről.

Az utóbbi hetekben több ezer embernek kellett elhagynia otthonát, kétszázezerre tehető azoknak a száma, akik a szomszédos országokba menekültek. Jean Zerbo bamakói érsek a nemzetközi karitatív szervezetekkel együtt támogatást sürgetett a kitelepítettek, a menekültek és a fronton harcolók számára. Maliban egyre nagyobb szükség van ételre, ivóvízre, higiéniai felszerelésre és malária elleni gyógyszerekre.

Az érsek bízik az események kedvező alakulásában. Reméli, hogy mielőbb elhagyják az ország területét az iszlamista megszállók, akik mélyen megsebezték a mali kultúrát, amely „a békés együttélésre, a párbeszédre és egymás tiszteletben tartására épül” – fogalmazott az érsek.

Nigériában jelenleg hatvanezer, Mauritániában ötvennégyezer, Nigerben ötvenezer, a Burkina Fasói Köztársaságban harmincnyolcezer, Algériában ezerötszáz menekült tartózkodik. A Maliban maradt kitelepítettek száma kétszázharmincezerre tehető. Az országban még a korábbinál is nagyobb szegénység uralkodik.
Forrás: Google Maps

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .