A pápa radikális

A szentatya az evangélium örömhírének megfontolására int, és ezzel a kereszténység gyökereihez nyúl vissza – fogalmaz a bíboros. „Egyedül az evangéliumra támaszkodva nyerheti vissza frissességét a hit, kaphatjuk vissza életörömünket, s ébreszthetjük fel a teremtés és az egyház felett érzett örömünket – írja Walter Kasper, aki ezekben a gondolatokban kapcsolódási pontokat lát Aquinói Szent Tamáshoz (1225–1274) és a reformátor Luther Mártonhoz (1483–1546).
A pápa e megközelítésének egyáltalán nem a múltba tekintés a célja.


A modern világban új stabilitást akar adni az egyháznak, és az egyházi tanítást az evangélium fényénél kívánja értelmezni. „Ha egy ház roskadozik, a belső felújítása mit sem ér. Előbb az alapjait kell megerősíteni” – hangsúlyozza.

A Ferenc pápa által az evangélium szellemében meghirdetett „irgalmasság forradalma” kettős kihívást jelent – írja a bíboros. Kihívás egyrészt azoknak a konzervatív gondolkodásúaknak, akik nem akarják engedni, hogy Isten meglepje őket, és megtagadják a reformokat. S kihívás másrészt azoknak a haladó gondolkodásúaknak is, akik folyton azonnali és konkrét megoldásokat várnak.

Nincs rosszabb, „mint a középkori katar eretnekek, az inkvizítorok és a rigoristák buzgalma, akik egy múltbeli tiszta egyházat sírnak vissza, egy olyan állapotot, amely sohasem létezett”, illetve azoknak az utópistáknak buzgalma, akik a jövő tiszta, ideális egyházát a jelen egyházával együtt hívják tetemre. A pápa az egyház konzervatív és haladó szárnyának egyaránt azt ajánlja, hogy járja a hívő emberek alázatos útját, mert ez az a magatartás, amely földrészeket és hegyeket képes megmozgatni.

Ferenc pápa mindezt egyszerű, közérthető nyelven fogalmazza meg. A szentatyának megvan az a képessége, hogy „egyaránt tud szólni a világ nagyjaihoz és a kisemberek tömegeihez, akikről az újságok sohasem írnak”. Üzenetét jóindulattal, nem lenézően, hanem Isten hívását tolmácsolva, reményt és bizalmat sugározva juttatja el az emberekhez.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .