A Nap ereje

A nap és az emberek közötti szoros kapcsolatra utal az is, hogy a napot gyakran emberarccal ábrázolják. Ezek a képek általában a kedves, mosolygós, barátságos arcát mutatják, arra is emlékeztetve, hogy a fénye, melege és éltető, gyógyító ereje milyen sokat jelent számunkra. A napnak azonban van egy szigorú arca is! A mezőgazdasági munkát végző emberek a mediterrán országok lakóihoz hasonlóan mindig is tudták, hogy a déli órákban jobb árnyékba húzódni erős sugarai elől.


   
A földi élet kialakulásának és fennmaradásának egyik természeti feltétele az ózonréteg létrejötte volt, amely a napból érkező, az életet veszélyeztető ultraibolya–(UV) sugarakkal szemben védelmet nyújt a növényeknek, állatoknak és az embereknek is. Az elmúlt évtizedekben azonban ez a védőréteg az emberi tevékenység következtében megsérült. Annak ellenére, hogy az ózonkárosító anyagok használatát nemzetközi egyezmények korlátozzák, előrejelzések szerint még közel ötven évig arra számíthatunk, hogy az UV–sugarak veszélyeztetni fogják az egészségünket. Az Egészségügyi Világszervezetnek 2009-ben az UV–sugárzásról kiadott állásfoglalása arra figyelmeztet, hogy világszerte nő a daganatos megbetegedések és halálozások száma, és több millió ember vesztette már el a látását az erős UV–sugárzás miatt. Magyarországon is folyamatosan nő az ebből adódó megbetegedések száma. A természetbe történt beavatkozásnak egyre több áldozata van, és a jövőben ezek növekedésére számíthatunk. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a természeti törvények megsértése miatt a nap egyre szigorúbb arcát fordítja felénk.
   
Egészségünk és életünk védelmében egyre jobban oda kell figyelnünk arra, hogy mikor milyen erősen süt a nap. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján mindennap nyilvánosságra hozza a másnapra várható UV-értékeket, és az öt mérőállomáson mért friss adatok is mindenki számára hozzáférhetőek. Az erős sugárzás idején ajánlott védekezési módok ma már közismertek. Az MTA Szociológiai Kutatóintézete és a Magyar Vöröskereszt kifejezetten az átlagosnál is veszélyeztetettebb helyzetben lévő gyermekek védelme érdekében dolgozta ki a Biztonságos napozás programot, amely a napsugarzas.hu oldalon mindenki számára hozzáférhető.
   
A megváltozott körülményekhez való jobb alkalmazkodást elősegítené és az egyház teremtésvédelmi felelősségének tudatosodását is jelezné, ha a nyári hónapokban a szabadtéri egyházi rendezvények szervezése során, illetve az ezeken való részvétel idején erre is figyelnénk. Az idei csíksomlyói búcsún – ahol a déli órákban tartják a szabadtéri misét – erősen sütött a nap, és emiatt sokan leégtek. Szerencsére a Szűzanya ebben az évben is meghallgatta az erdélyi emberek fohászát, akik gyakran kérik imáikban, hogy a keresztalja ázzon meg, mert akkor bő lesz a termés. E kérésük idén úgy teljesült, hogy az erős napsugárzás ellen is védelmet kaptak: akkor, a szabadtéri mise közben felhősödött el az ég és kezdett el esni az eső, amikor a legerősebb volt a sugárzás, és több százezer ember állt a szabad ég alatt! Ezt égi ajándéknak és különleges figyelmeztetésnek is tekinthetjük: ha már a természetes védelmet elrontottuk, sokkal jobban figyeljünk oda a napra és erejére!

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .