A katolikus egyház Paraguayban

Július 10-én, helyi idő szerint 13 órakor (nálunk 19 óra) indult Ferenc pápa Bolíviából Paraguay fővárosába, Asunciónba. Statisztikailag Paraguay Latin-Amerika legkatolikusabb országa. A 6,8 millió lakos 93,8 százaléka katolikusnak keresztelt. A helyi egyház azonban szegényebb, mint a többi dél-amerikai országban.
1823-ban, a független Paraguay első államelnöke, José Gaspar Rodríguez de Francia az ország összes kolostorát és egyházi javait állami tulajdonba vette. Alfredo Stroessner (1954—1989) tábornok katonai diktatúrájával szemben az egyház fontos ellenzéki erőnek mutatkozott, mire a diktatúra a katolikus intézmények és plébániák elleni erőszakkal válaszolt. Ma 684 óvodát, iskolát, szemináriumot és főiskolát tart fenn az egyház.
A paraguayi keresztény misszió az 1538-as spanyol hódítás után kezdődött. A főleg ferences és jezsuita vezetés alatt álló misszió azonban a hódítók elnyomását jelképezte, és a helyi népesség sokszor felkeléssel védekezett.
A jezsuiták végül életre hívták a redukciókat, melyek mini „köztársaságokként” működtek, és biztosították a guarani nép lelki és anyagi fejlődését. Ez a missziós kezdeményezés hosszú évtizedeken át eredményes volt, és számos más területen elterjedt. A redukciók hozzájárultak ahhoz is, hogy a guarini nyelv máig az egyik hivatalos nyelve Paraguaynak. (rosdy)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .