„A Jóisten ajándéka ez”

Miklós atya szeptember 29-én hálaadó szentmisén köszönte meg az egyházközség tagjainak az elmúlt időszakot, a közös munkát. A nehéz kezdet után hamarosan egyre jobb és jobb kapcsolat alakult ki a hívek és a plébános között, aki, visszatekintve, számos örömteli pillanatot idéz föl. Az első mindenképpen a hitoktatás újbóli megszervezése, majd az 1779-ben épült, háromhajós, egytornyú, barokk jellegű templom felújítása volt. A teljes külső és belső restaurálás hét évig tartott. Az egyházközség híveinek összefogásával az évek során megépült a templomhoz vezető aszfaltút, mellé gyalogjárda, megjavították a harangot, elkészült az új szószék, és megoldották a templom hangosítását is. Téli kápolna épült, a plébánián pedig kialakították a II. János Pál pápa termet.


A látható szépülés és a külső változások mellett lelki és szellemi élményekben sem szenvedtek hiányt a hívek. Miklós atya kirándulásokat, zarándoklatokat, közös családi programokat szervezett. Magyarországi kegyhelyeket kerestek fel, a millennium évében jártak az Örök Városban, Rómában is, ahol II. János Pál pápa magyar nyelven mondott áldást a messze földről érkezett csapatra: „Szent Péter apostol közbenjárását kérem az Előszállásról hozzánk eljött híveknek! Áldd meg, Isten, a magyart! Dicsértessék a Jézus Krisztus!” Ugyanebben az évben készült el a Világunk templomai képeslap-kiállítás, amely a falu határain is túljutott: a kiállítást Budapesten, Nagykarácsonyban, Dunaújvárosban és Tatabányán több tízezren tekintették meg. A világ minden tájáról érkeztek fotók és képeslapok különböző templomokról, több mint hétszáz személy és egyházközség kapcsolódott be a munkába, ötezernél több templom képe gyűlt össze.

Mihályi Miklós plébános három települést lát el, Előszállás mellett Nagykarácsony és Daruszentmiklós is hozzá tartozik. Nagykarácsonyban jött létre Magyarország legnagyobb kültéri betleheme, s ahogy az atya egy korábbi interjúban nyilatkozta, régi vágyuk volt, hogy a nagykarácsonyi templom és a magyar betlehem a Magyar Posta bélyegein is szerepeljen. Tavaly – a vörsi mellett – az akkor hetvenöt éves nagykarácsonyi templom került a karácsonyi postabélyegre. S tervekben, ötletekben továbbra sincs hiány. Jelenleg a falu külterületein található, omladozó kőkeresztek megmentésén fáradoznak. Nemrég a lelkes munka eredményeképpen Róbert-völgyben elkészült a Szent Róbert-park, ahol évente két alkalommal tartanak liturgiát vagy szentmisét. Május 1-jén, Szent Róbert ünnepéhez kapcsolódóan és szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalásakor. E ténykedés példaértékű, hiszen országszerte sok műemlék jellegű kereszt porlad, pusztul…

„Visszatekintve az elmúlt időszakra, a legnagyobb köszönetem az, hogy bármit kértem az elmúlt húsz év alatt a hívektől, soha senki nem mondta, hogy nem. A válasz kivétel nélkül mindig az igen volt. Azt hiszem, a Jóisten ajándéka ez, amiért annak idején én is igent mondtam Előszállásra” – összegezte az eltelt két évtizedet Miklós atya.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .