Országjelentés drogügyben

Az új pszichoaktív szerek, az úgynevezett dizájner drogok használóinak növekedésével csökkent az opiáthasználók (például heroin, máktea stb.) száma. – Az intravénás használók szertípusok szerinti aránya átrendeződik, ami az ártalomcsökkentéssel foglalkozó alacsonyküszöbű intézmények (tűcsereprogramok) számára fontos tudás.


Egyértelmű demográfiai jellegzetesség nem állapítható meg a használók, kipróbálók vagy a már problémás használók körében. – Az iskolai végzettség vagy a jövedelmi viszonyok tekintetében nincsenek markáns tendenciák, nagy a szórás.

Jellemzőbbé vált a nyíltabb, kevésbé rejtőzködő használat, így a megkereső, elérő programok esélye megnőtt. Remélhetőleg a finanszírozási oldal is így értelmezi majd ezt a jelenséget. Nőtt a polidroghasználat a kliensek körében. A nyolcvanas, kilencvenes években ezt a jelenséget politoxikomániának hívtuk. Akkor elsősorban gyógyszerek – nyugtatók, altatók – alkohollal való kombinációja volt a jellemző. Az utóbbi években a jelenség újra terjed, a szerek kombinációja részben átalakul, változik. A nem szándékolt szerkombináció, amely a hatóanyaggal kapcsolatos ismerethiányból származik, mérgezéses tüneteket is produkálhat.

A fizikai és mentális problémák hamarabb jelentkeznek az új szerek használata közben, mint korábban. Ilyenek a súlyvesztés, pszichotikus állapotok, paranoid téveszmék, hallucinációk. Kérdés, hogy a családokban, az oktatási intézményekben felfigyelünk-e erre a jelenségre. Meg tudjuk-e különböztetni a tipikus kamaszkori problémáktól? Ha észrevesszük, mit kezdünk ezekkel az információkkal? A látszólagos közöny és a túlzott aggodalmaskodás egyaránt jellegzetes felnőttreakció lehet.

Társas kapcsolatrendszerük, egzisztenciájuk, karrierjük (például iskola) nem szenvedett olyan károkat, mint ahogyan azt a korábbi szerhasználók veszteségei mutatták. – Hozzátehetjük: még nem? Hiszen viszonylag rövid, egy-két éves drogkarrierről van szó. Ez lecseng? Folytatódik?

Alacsony motivációs szint a változáshoz. – Ennek a megállapításnak a súlyával foglalkoznunk kell a továbbiakban. Van-e remény ott, ahol még éretlennek tűnik a kliens a változásra?

(Ajánlott forrás: www.drogfokuszpont.hu)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .