A határon túl is együtt

Stella Leontin kanonok, a balassagyarmati Szentháromság-templom, a leendő „palóc katedrális” plébánosa Jámbor László, Apátújfalu polgármesterének meghívására érkezett híveivel a Felvidékre, hogy ünnepi szentmisét mutasson be államalapítónk tiszteletére. A szertartást a balassagyarmati Exultet együttes magas színvonalú hangszeres egyházi zenei válogatása kísérte.


A lélekerő és a hit legszebb példája számunkra Szent István királyunk, aki egész nemzetünket és a Szent Koronát az égiek kegyelmére bízta. A magyar szent család, Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre, a magyar nép számára irányt mutattak. Leontin atya egy felvidéken élő idős úr szavait idézte, aki megfogta a kezét, és „csak” ennyit mondott: „Kitüntetés magyarnak lenni!”… Csupán a szemek csillogása és a hosszú percekig tartó csönd tudja kifejezni a közös imádság és a Szent István-i gondolatok máig elevenen hatását.

A hívők csoportja a templomtól az apátújfalui Szent István-szoborhoz vonult, arra a területre, amely egy, a magyar–szlovák határon átnyúló pályázatnak köszönhetően hamarosan tovább szépül, és a polgármester tervei szerint a község Szent István tere lesz. A szobor előtt a felvidéki falvak és szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat.

Csábi István előadóművész Hrubik Béla (a Csemadok Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség országos elnöke) Szent István-imáját szavalta el. Csáky Pál (a Magyar Koalíció Pártja országos elnökségének tagja, közíró) ünnepi beszédében emlékeztetett azokra az időkre, amelyek a mai kor történelmi napjait felülmúlták harcokban, megpróbáltatásokban, és amikor a szilárdnak hitt állami jogrendszer, az addig jól működő nemzetállam is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy megvédje az ország népeit. A magyarság a Szent István-i örökségnek, az istenhez tartozás mély gyökereinek köszönheti, hogy nemcsak túlélt, megmaradt, de meghatározó értéke lett a világnak. Vigyázzunk rá, őrizzük, éltessük! – mondta.

Beszédének végén Csáky Pál egy olyan ember szavait idézte, aki otthon volt a világban, aki az anyag parányi részleteiben kereste az élet végső igazságát.
Szent-Györgyi Albert, Szent István országának szülötteként imába foglalva kérte Istent: Uram! Engedd, hogy társaid legyünk az alkotásban, Megértsük és megszépítsük a Te kezed munkáját, Hogy ez a mi bolygónk a békesség, a bőség, A boldogság és szépség biztos otthona lehessen.

A fotókat az idén a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Gránitz Miklós készítette

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .