A gadarai megszállottak

Jézus egyértelműen személyes valóságként beszél az ördögről, aki el akarja homályosítani az ember istenképiségét, le akarja akarja rombolni Istenhez való hasonlóságát. A pünkösd utáni ötödik vasárnap egy ilyen találkozást mutat be Jézus és az istenellenes erők között. A központban ezúttal is az ember üdvössége áll.
   
Jézus számára bizonyos szempontból kudarc a Mt 8, 28-32-ben leírt történet. Az evangélium hirdetésében elért sikerek után a Genezáreti-tó pogányok lakta keleti partjára megy, ahol két megszállott útját állja. A Mester kiűzi a gonosz lelkeket, s hagyja, hogy egy sertésnyájba szálljanak, amely így a tengerbe rohan és elpusztul. Máté nem részletezi a két ördögtől megszállott állapotát, csupán összegzi, hogy veszélyesek az emberek számára, az út használhatatlan miattuk. Mintha Jézus elől is el akarnák zárni: ne menjen a pogányok közé, nehogy megismerjék az üdvösség útját. S ha az ördög felismeri az Urat, és engedelmeskedik neki, az emberi szív még mindig gátja lehet az evangélium terjedésének. Ez bizony Jézus számára is kudarc: legyőzi az ördögöt, de az ember ellenáll neki: a gadaraiak arra kérik, hogy távozzon el határukról — talán mert túl nagy árnak tartották a sertésnyáj pusztulását ezért a csodáért.
   
A mai világ ugyan nem szereti a gonoszt, de ha nem tud tőle megszabadulni, hát elfogadja a létét, s igyekszik úgy együtt élni vele, hogy minél kevésbé legyen zavaró. A rosszat megpróbáljuk eltávolítani. ha nem megy, kikerüljük, a kényelmetlen helyzeteket pedig igyekszünk megoldani. A lelket károsító dolgokkal is hasonlóan viselkedik a világ. Bár nem jók, s ímmel-ámmal tesz is ellenük (alkoholizmus, kábítószerek, bűnözés), végül is elkerülhetetlennek tartja őket. Jézus másként gondolkozik: az emberi lélek mindennél értékesebb, ezért minden rosszat el kell távolítani az embertől és az emberből, nem lehet méricskélni, vajon megéri-e vagy sem. Az ember akkor él szabad és teljes életet, ha felszabadul a kötelékektől: bűntől, szenvedélytől vagy ördög általi megszállottságtól.
   
Ez a megszabadulás életünk kulcspontja. Akkor is, ha ára van. Például elveszítem az olyan barátaimat, akik számára a lelkem nem a legfontosabb; lemondok káros szenvedélyeimről, még ha bizonyos hiányt is érzek emiatt egy darabig; nem sajnálom az időmet az imádságra – mert csak akkor tudok figyelni a saját életemre, ha előtte megtanulok Istenre figyelni. A megtérés azt jelenti, hogy elfogadom Isten vezetését, elhiszem, hogy jót és a legjobbat akarja nekem. Lehet, hogy nagy árat kér tőlem az Úr, de ha vállalom, sokszorosan megjutalmaz, mert őt nagylelkűségben nem lehet túlszárnyalni.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .