A feltámadás fényében

Keresztény hitünkre büszkék lehetünk, mert a sok világnézet és vallás közül ez az egyetlen, amely rendkívül józan és szép gondolatmenetű választ ad a teremtés alapproblémájára: a világban folyamatosan jelen lévő rengeteg szenvedés és a halál okára – magyarázta Gál Péter. – A Teremtés könyvében leírt történetsorból tudjuk, hogy a pusztulást nem akarta Isten, hanem az a sátán irigysége miatt jött a világba, az ősszülők megkísértése és bűnbeesése következményeként. Az embert szabad akarattal teremtette Isten, hogy szeretetét szabadon viszonozhassuk; bármennyire nagy is a gonoszság hatalma a bennünk és a társadalomban strukturálódott bűn, a rossz szokások miatt, az nem tud teljesen eltávolítani Teremtőnktől. A sátán kemény és félelmetes valóság, ám nevetségessé tehetjük azzal, ha ellentmondunk neki. Ha felismerjük a ránk törő kísértést és benne a kísértőt, már az első pillanatban utasítsuk el – javasolta Ullrich Ágoston. Segítségünkre vannak a szentségek, a folyamatos ima. Az ördögűzéssel megbízott – exorcista – papok gyakran találkoznak olyan pszichés, illetve szenvedélyfüggő beteggel, akit a szertartás imái megszabadítanak a megkötözöttségtől, pontosan úgy, ahogy az evangéliumban szerepel. Nagyon sok beteg gyógyulhatna, ha egyházunk tagjai komolyan vennék ezt a jézusi tanítást, és a katekizmust ismernék, forgatnák. Hihetetlenül sok zavaros, téves, okkult elképzelés tolakodik ma a mélyen hívő, vallásgyakorló keresztény ember gondolkodásába is…

Fontos a gondolatok megkülönböztetése – mondotta előadásában Raffaello Rizzotti, a Regina Pacis közösség veronai anyaházának rendfőnöke. Ahogy Márk leírta Jézus intelmét: sokszor nem kívülről, hanem az ember szívéből érkezik a tisztátalanság. Viszonylag könnyen eldönthetjük, hogy a Szentlélek vagy a gonosz indított-e el egy gondolatot: a gyümölcséről. Az csak akkor jó, ha növekszik bennünk a szeretet és a lelki béke. Figyelni kell arra, hogy mindig bizalommal forduljunk mások felé, mert a panaszkodás, a kétségek, a gyanú, a félelem, a meg nem bocsátás összetörik az emberek közötti és az Istenhez fűződő kapcsolatot. Lelki utunkon az alázat az első lépés: annak tudatosítása, hogy bűneimből csak segítséggel tudok megszabadulni – szentgyónás révén, lelkivezető segítségével.

A világ nem fogadja el a szenvedést, a keresztet, de Jézus megváltó áldozata – amely által Isten az örök életet elérhetővé teszi az ember számára – éppen szenvedéssel, kereszttel járt. Minden testi és lelki szenvedésünket már végigszenvedte Krisztus a kereszten. Az áldozatot a feltámadás fényében könnyebben elfogadhatjuk. Kérhetjük Urunkat, hogy gyógyítson meg bajainkból – amit sokszor teljesít –, de Isten is kér tőlünk valamit: vegyük fel keresztünket, öleljük át szeretettel, ahogy Jézus a Golgotán, és ajánljuk fel a világ megváltásának kiteljesedéséért!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .