A csalán dicsérete

Édesanyám törte is a fejét, hogyan juttasson gyermekeinek vitaminokat. C-vitamin-forrásnak ott volt a csipkebogyó, a csalán pedig fontos ásványi sókról és a növekedéshez szükséges vasról gondoskodott. Aztán egyre több erényét ismerte fel a farmakológia, és ma fontos gyógynövényként tartják számon mind a leveleiből, mind a gyökérzetében kinyerhető drogok miatt. Ma, amikor olyan sok a permetszerekre allergiás beteg, valóságos Isten áldása a „biokörülmények” között növő csalán.

A csalán kétlaki növény, azaz külön egyedeken fejlődnek a termős, illetve porzós virágok. A csípős, égető érzést a növény fullánkszőrei okozzák, pontosabban az azokban lévő folyadék, amelyet a tűszerű szőrök injekciós tűként lövellnek a bőrbe. Bár úgy gondoljuk, a csalán mindenhol megterem, hiszen lépten-nyomon találkozunk vele, valójában elsősorban gazdag, humuszos földben tenyészik. Szinte egész évben szedhető, még a hó alól is.

Konyhai haszna

A csalán értékes hatóanyagait minden valamirevaló gyógynövényes könyv ismerteti, ám étkezési felhasználásáról kevés szó esik. Kiváló leves és főzelék készíthető belőle, és sok egyéb módon is fel lehet használni. A hevítés (főzés, párolás) során a csípős íz eltűnik, nem kell tehát attól félni, hogy marni fogja a torkunkat. Étkezési célra csak zsenge leveleket szedjünk, mert az idősebbek nagyon sok rostot tartalmaznak.  Csalánleves – Szedjünk személyenként egy marék zsenge csalánlevelet, és öntsünk rá vizet! Amikor már forr, dobjunk bele egy-két erőleveskockát! Tíz perc forralás után szűrjük le, és botmixerrel pépesítsük! Olvasszunk fel két evőkanál vajat, és abban dinszteljünk meg egy kis fej apróra vágott hagymát! Adjunk hozzá két evőkanál lisztet, és készítsünk világos rántást, amit egy bögre hideg tejjel felengedünk, és simára keverünk! Ezután adjuk hozzá a főzőlevet és a csalánpürét, majd negyed órán át lassú tűzön főzzük tovább! Amikor kész, vegyük le a tűzről, és ízesítsük sóval, borssal és petrezselyemzölddel! Keverjünk el egy tojássárgáját egy bögre tejben, és öntsük hozzá a leveshez! Ezután már nem szabad felforralni, különben a tojás megcsomósodik. Smaragdzöld nokedlit készíthetünk úgy, hogy a tésztához a fent leírt módon csalánpürét teszünk. Sörtésztába forgatott csalánlevelek – A lemosott, leszárított leveleket (tej helyett) sörrel hígított palacsintatésztába mártjuk, majd bő olajban kisütjük. Sültekhez vagy chipsként is kiváló.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .