Hazánkban járt a máltai nagymester

A kilencszáz évvel ezelőtt, Jeruzsálemben alapított lovagrendnek – amely napjainkban római székhellyel működő civil szerzetesrend – százkét országgal van diplomáciai kapcsolata. Fra’ Matthew Festing a Szuverén Máltai Lovagrend 79. nagymestere, mely tisztség a nagymester haláláig tart. Az új nagymestert titkos szavazással választják meg. Fra’ Matthew Festing 1977-ben lett a rend tagja, ünnepélyes szerzetesi fogadalmat 1991-ben tett. Amint arról már előző lapszámunkban beszámoltunk, a nagymester először az esztergom-budapesti érsekségen Erdő Péter bíborost kereste fel. Kíséretében hazánkba érkezett Angelo Acerbi is, a lovagrend prelátusa. Acerbi érsek volt hazánk első apostoli nunciusa a rendszerváltást követően. A találkozó után Sólyom László köztársasági elnök államfőnek kijáró ünnepségen fogadta a máltai nagymestert. A találkozó keretében adta át a köztársasági elnök Angelo Acerbinek a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést a Magyar Köztársaság és a Szuverén Máltai Lovagrend közötti kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként. A Sándor-palotában Sólyom László és Fra Matthew Festing között zajló négyszemközti megbeszélés után a magyar államfő újságíróknak elmondta: rendkívül tiszteletreméltó és biztató az a tevékenység, amelyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat végez Magyarországon és a világon. Ez a munka a szegények, elesettek segítésén kívül a romák problémáira is figyelmet fordít, amely olyan európai probléma, amely „különösképpen kiéleződött a Csehországon, Szlovákiában, Magyarországon, Románián keresztül a Balkánig terjedő térségben”

Sólyom László kiemelte a szeretetszolgálat romák számára szóló programjait, különös tekintettel a roma gyerekek iskoláztatására, a jogi tanácsadásra és a munkaközvetítésre. A köztársasági elnök kifejezte azon reményét, hogy a máltai lovagrend a roma integráció terén más országban szerzett tapasztalatait Magyarország is hasznosítani tudja, és fontosnak nevezte, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkájában kiemelt helyen van a határon túli – elsősorban a kárpátaljai – magyarság segítése. Fra Matthew Festing a négyszemközti találkozón felvetette, hogy a máltai szeretetszolgálat és a lovagrend magyarországi működését foglalják keretbe kétoldalú megállapodás aláírásával. Sólyom László megígérte, hogy a felvetést eljuttatja a kormány illetékeseihez. Köztársasági elnökünk egyben bejelentette, hogy meghívta vendégét június 27-ére, a vasfüggöny lebontásának huszadik évfordulója alkalmából tartandó ünnepségekre, melyet a hírek szerint a nagymester elfogadott.

A találkozó után Fra Matthew Festing az Országházban találkozott és tárgyalásokat folytatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, valamint Szili Katalin házelnökkel. A találkozón Gyurcsány Ferenc köszönetet mondott a rend szociális-humanitárius tevékenységéért, amelyet a szervezet a rendszerváltás idején hazánkban és a régióban kifejtett, külön kiemelve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mással nem pótolható intézményrendszerének kialakításához és áldozatos munkájához nyújtott hatékony segítséget. A nagymester a Szuverén Máltai Lovagrend Nagykeresztjét adományozta a miniszterelnöknek, Szili Katalinnak pedig a Szuverén Máltai Lovagrend Érdemrend Nagykeresztjének Különleges Fokozata kitüntetést adta át.

A nagymester másnap találkozott Göncz Kinga külügyminiszterrel, illetve felkereste a máltai szeretetszolgálat által működtetett békásmegyeri szociális konyhát és a családok átmeneti otthonát. Megismerkedett az ott élő családokkal és az őket segítő munkatársakkal. A nagymester elismerését fejezte ki Óbuda Békásmegyer Önkormányzata és a szeretetszolgálat között fennálló közel két évtizedes eredményes együttműködésért, és kitüntetést adott át Bús Balázs polgármesternek. Ezt követően a Fő utcában működő Gondviselés Házát mutatták meg a magas rangú vendégnek, ahol az egykori kolostorépület ebédlőjében Kozma Imre, a szeretetszolgálat elnöke köszöntötte a nagymestert és kíséretét. „Ebben az épületben mindig szegényeken segítettek. Mi ezt a hagyományt folytatjuk, amikor itt hajléktalanok és idős emberek találnak otthonra, innen indul a mentőautónk és az utcán élőket segítő szolgálatunk. Szimbolikus jelentősége van annak, hogy ez az épület pontosan a Parlamenttel szemben van” – mondta.

Látogatásának utolsó napján a máltai nagymester a zugligeti Szent Család-templomban ünnepi szentmisén vett részt. A főcelebráns Angelo Acerbi, a rend prelátusa, hazánk egykori nunciusa volt. A szentmisén koncelebrált Juliusz Janusz jelenlegi apostoli nuncius, és Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, továbbá a templom plébánosa és a rendi káplánok. Kozma Imre a szentmise elején a húsz évvel ezelőtti eseményekre emlékezett, külön szólt a másfél évtizede elhunyt Csilla von Boeselager asszonyról, a szeretetszolgálat egyik alapítójáról.

A szentmisét követően Fra’ Matthew Festing kitüntette a szeretetszolgálat több munkatársát, majd megtekintette a máltaiak központjában az egykori keletnémet menekültekre emlékező és a szeretetszolgálat által azóta is folytatott szolgálatát bemutató kiállítást és az ott működő, hajléktalanokat befogadó krízisszállót.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .