A pápa a Szentföldre zarándokol

A pápai bejelentés akkor hangzott el, amikor amerikai zsidó szervezetek vezetőit fogadta a Szentatya. A szentföldi látogatás hírét az izraeli vezetők nevében is örömmel üdvözölte Alan Solow rabbi, hozzátéve, hogy a Szentföld mindkét vallás számára óriási jelentőséggel bír.

„Elfogadhatatlan és tűrhetetlen a soa rettenetes bűntényének elfeledése vagy méreteinek csökkentése” – hangzott XVI. Benedek pápa erőteljes figyelmeztetése. Az egyház visszavonhatatlanul elkötelezte magát, hogy elutasítsa az antiszemitizmus minden formáját, és továbbra is törekedjék a jó és tartós kapcsolatok kiépítésére a zsidósággal.

Az olasz Il Giornale című napilap értesülése szerint a pápa május 8-tól 11-ig Jordániában, 11-től 15-ig pedig Izraelben tartózkodik majd. Jeruzsálemben többek között felkeresi a Jad Vasem emlékhelyet, és egy napot Betlehemben tölt. A Vatikánban remélik, hogy a Jad Vasemben a XII. Piusz pápa képe alatti szöveget a pápa látogatásáig megváltoztatják. A Vatikán sajtófőnöke, P. Federico Lombardi a pápa lépését kommentálva „bátor döntésről” beszél, „különösen, ha figyelembe vesszük a mai bizonytalan politikai helyzetet, a sorozatos konfliktusokat, a gázai háborút. A békefolyamat akadozik. A bizalmatlanság időről időre beárnyékolja a zsidóság és a katolikus egyház között elindult párbeszédet. Ennek ellenére, vagy éppen ezért sürgető szükség van rá, hogy a pápa elmenjen a Szentföldre, hogy azon a helyen imádkozzon, ahol a gyűlölet és a szeretet összeütközik egymással, ahol a kiengesztelődés emberi számítások szerint lehetetlennek tűnik. Azért, hogy emlékeztessen rá: Jeruzsálem neve és hivatása az, hogy a béke városa legyen, ahol a különböző népek Isten nevében találkoznak, aki mindenki számára az üdvösség, a béke és a szeretet Istene.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .