2001. szeptember 11.

De az egyház hamarosan figyelmeztetett: nem tekinthető „vallások háborújának” az, ami a terrorizmus elleni küzdelmet jelenti. II. János Pál 2002 januárjában meghívta a világvallások képviselőit a következő assisi találkozóra, hogy együtt tegyenek tanúságot az erőszak és az igazságtalanságok ellen. A találkozó üzenete azt hangsúlyozta, hogy sohasem lehetséges erőszakot gyakorolni Isten nevében. A vallás sohasem lehet alkalom a gyűlöletre, terrorra és erőszakra.

Szeptember 11-e után még világosabbá vált, milyen nagy szükség van a kereszténység és az iszlám közötti párbeszédre. Ez a kor parancsa. Jozef Niewiadomski innsbrucki teológiaprofesszor most, a tizedik évfordulón emlékeztet arra, hogy ez a párbeszéd kényes feladat ugyan – amit a pápa 2006-os úgynevezett regensburgi beszédét követő félreértések, sőt támadások is mutattak –, de százharmincnyolc iszlám tudós levele tükrözte a párbeszédkészséget.

Wolfgang Palaver innsbrucki szociáletika-professzor szerint az erőszakot nem a vallások szülték sem a történelemben, sem most, hanem muzulmán tömegek gyökértelenné válása. A nemzetközi kutatás fontos eredményének tekinti, hogy előítéletnek bizonyult az iszlám társadalom demokratikus átalakulásának lehetetlensége. Ennek lehetősége éppen az elmúlt tíz évben mutatkozott meg – mondja.

Az Egyesült Államok katolikus püspöki konferenciája külön honlapon közli az évfordulóval kapcsolatos videókat, interjúkat és szemtanúk vallomásait. Ebben olvasható tíz évvel ezelőtti felhívásuk is: „Living with faith and hope after september 11” (Hittel és reménnyel élni szeptember 11. után). Az amerikai katonalelkészek tábornoka, Donald Rutherford egy interjúban hangsúlyozza: a merényletek megmutatták, milyen sebezhetők vagyunk mindnyájan. De az átélt erőszak nyomán erősödhet a hitünk.

New Yorkban tíz éve nemcsak a két hatalmas épületet rombolták le, hanem a közelükben álló Szent Miklós görögkeleti templomot is. Most Andoniosz phasianei püspök, az amerikai görögkeleti érsekség kancellárja és több republikánus politikus a templom újjáépítésére szólított fel. Ehhez a város már három évvel ezelőtt húszmillió dollár támogatást ígért, azt azonban az újjáépített templom pontos helyének vitatott volta miatt még nem fizették ki.

A tervezett iszlám mecset építése is késik a Ground Zero mellett. A késés oka, hogy az építkezés anyagi támogatója Szaúd-Arábia lenne – az az ország, ahol nem tűrik meg, hogy valaki akár Dávid-csillagot, akár keresztet viseljen vagy tiszteljen.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .