Ünnepi asztal

Ilyen a töltött ételek, például a töltött káposzta és a bejgli fogyasztása is, amely régi termékenységvarázslatok emlékét őrzi: a teli csűröket és ólakat hivatottak biztosítani a következő évre. Maga a bejgli egyébként, amely eredetileg zsidó ünnepi étel volt, csak a XVI. század óta ismert nálunk.
A dió ősi Krisztus-szimbólum (Nux est Christus), így nem hiányozhat a karácsonyi asztalról. A kegyes magyarázat szerint a diótermés keserű, zöld burka az Úr földi szenvedésére, csonthéja a keresztfára vagy a sziklasírra, belső magja Jézus isteni természetére utal. A néphiedelem úgy tartja, az ártó lelkek az esztendő leghosszabb éjszakáin, Luca-nap és karácsony estéje között vannak hatalmuk teljében. Szenteste a csonthéjból feltört dióbél a gonosz felett aratott győzelmet szimbolizálja.


 

A tej kisebbik részében egy csipetnyi cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A maradék tejet langyosra melegítjük, és feloldjuk benne a cukrot, illetve a sót. A vajat felolvasztjuk. A liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, valamint a tejet, és összekeverjük. Amikor a tészta nagyjából összeállt, hozzáadjuk a vajat is, és öt-tíz percig dagasztjuk, amíg rugalmas, közepesen lágy tésztát nem kapunk. Letakarva körülbelül 50 percig kelesztjük.

Közben összekeverjük a töltelék hozzávalóit, és egy vastag falú serpenyőben néhány másodpercnyi ideig főzzük, hogy krémszerű legyen.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, és három részre osztjuk. Hengereket formázunk a három darabból, amelyek belsejébe bezárjuk a diós tölteléket, majd fonott kalácsot készítünk. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, és letakarva negyed órán át kelni hagyjuk.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A kalácsot megkenjük a felvert tojással, és a sütő alsó harmadába tesszük. 35-40 perc alatt megsül. Hogyha nagyon barnul a teteje, a sütési idő utolsó harmadában fehér papírral takarjuk le. Mielőtt végleg kivesszük a sütőből, kopogtassuk meg – ha kong, akkor jól átsült. A kész kalácsot rögtön tegyük rácsra, hogy alulról is hűlni tudjon, és takarjuk le konyharuhával.

Fotó: szalontai

Hozzávalók:

A kalácshoz:

50 dkg sima liszt
2 dkg friss élesztő
4 dl tej
5 dkg kristálycukor
csipet só
5 dkg vaj
egy tojás (a kalács megkenéséhez)

A töltelékhez:

15 dkg darált dió
3 evőkanál kristálycukor
fél citrom reszelt héja
pici víz
1 evőkanál rum

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .