„Újra felépíted az ősi romokat”

Fotó: Bókay László

 

Erdő Péter bíboros, prímás november 7-én megáldotta a budapesti Damjanich utca 50. szám alatt található, felújított egykori Regnum Marianum-székházat, amelyben a jövőben a Szent Máté Kulturális Központ működik majd. Az ünnepségen részt vett Michael August Blume SVD, Magyarország apostoli nunciusa is.
„Megrendülten hallgattuk a Szentírás szavait: »Újra felépíted az ősi romokat és helyreállítod a régi nemzedékek építette alapfalakat.« Mi is ezt éljük át ennek a háznak az esetében” – hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az épület megáldása előtt. – A rombolás után mindig hosszú és fáradságos munka valamit újra felépíteni. Most erre is sor került, ám ezek a falak csupán jelképek. Arra szólítanak fel bennünket, hogy a lelkekben is folytassuk az újjáépítés művét. A mi feladatunk, hogy Jézus Krisztus üzenetét tovább­adjuk. Az Egyház nem egy szolgáltatóüzem, hiszen az a küldetése, hogy Krisztus örömhírét eljuttassa minden emberhez. Fontos az is, hogy legyen otthonuk azoknak, akik a hivatásukat katolikus szellemben szeretnék megélni, legyen egy olyan hely, ahol megerősíthetik egymást.
Erdő Péter köszönetet mondott azoknak, akik a felújításban részt vettek. A jelen lévő Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárnak pedig megköszönte az anyagi támogatást. „Adja Isten, hogy Egyházunk missziójában ez a ház komoly szerepet tölthessen be” – fejezte be beszédét a bíboros.
A Damjanich utca 50. szám alatti ház bérháznak épült, de 1901-ben Majláth Gusztáv erdélyi püspök megvásárolta az Esztergomi Főegyházmegye számára, így egyházi tulajdonba került. Majláth püspök célja az volt, hogy megfelelő helyet biztosítson annak a papi közösségnek, amely a főegyházmegye függetlenített hitoktatókként dolgozó papjaiból állt, és az ifjúság katolikus nevelését, valamint Magyarországnak mint Mária országának építését tekintette sajátos hivatásának. Ezek a papok már a XIX. század végén, a Mária Kongregáció egyik alapszervezeteként, sajátos közösséget hoztak létre. Szeplőtelen Fogantatásról Nevezett Kongregáció néven, 1902-ben jegyezték be ezt a csoportot a Mária Kongregáció római anyakönyvébe mint az alapszervezetek egyikét. 1903-ban az ifjúsági pasztoráció anyagi támogatására megalakították a Regnum Marianum Egyesületet. Az 1895-ben épült, háromemeletes, eklektikus stílusú bérház udvarán később kápolnát is emeltek.
1944. július 2-án az amerikai légierő gépei az Andrássy út külső szakaszán berendezkedett német hadvezetést keresték bombáikkal, de helyette a Damjanich utcának a Liget felőli végét sikerült eltalálniuk. Az egyik bomba pontosan ennek a bérháznak udvarára esett, félig összedöntve a kis kápolnát, amelynek újjáépítéséről lemondtak, és egy földszinti terembe költöztették. A két világháború között a Városliget szélén, Magna Regina Hungarorum néven – mely Regnum Marianumként maradt meg az emlékezetben – templom épült és egy plébánia is alakult. Ez azonban nem volt azonos a papi közösséggel. 1951 szeptemberében a Regnum-templomot lerombolták, november 24-én pedig államosították a Damjanich utcai házat.
A 90-es években, nemzetközi adományokat is felhasználva és a Regnum Marianum-plébánia emlékét megörökítve, a főegyházmegye templomot és jelentős méretű plébániát épített a Regnum közösség számára a XIV. kerületben, a Zoborhegy téren. Ennek a plébániának az első plébánosa Hajnal György, a Regnum Marianum közösség papja volt.
A 2000-es években a főegyházmegye visszakapta a rossz állapotú épületet, amely egy évtizedig üresen állt, majd 2016-ban, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 230 millió forintos támogatásával megkezdődhettek a felújítási munkák. A lakóépületet katolikus kulturális központtá alakították át, ahol kétszáz fő befogadására alkalmas konferenciaközpont, nyolcvan fő részére szállás, továbbá irodák, parkolók és kiegészítő funkcionális terek kaptak helyet. A beruházás két ütemben zajlott, a második ütemhez egy újabb támogatási csomag érkezett.
A terület sajátossága, hogy egy korábbi ingovány feltöltésével alakították ki. Az emiatti nehézségek – elsősorban a mélyépítés során – itt is jelentkeztek. A tervezett háromszintes, föld alatti parkoló helyett így csak egy szint készült el, amely mindössze néhány tucatnyi gépkocsi számára nyújt parkolási lehetőséget.
Az építkezés 2019 elejére fejeződött be. Az épületet 2020 tavaszától használják majd kulturális központként.
A konferencia- és szekciótermek, a vendégeket ellátó konyhaüzem és a rendezvényekhez szükséges kiegészítő funkciók megléte lehetővé teszi, hogy az épület otthonos környezetet teremtsen magas színvonalú egyházi, kulturális vagy egyéb események számára. A központ fontos szerepet tölt majd be a jövő évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus helyszíneként is.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .