Történelmi egyezmény Kínával

A megállapodást Pekingben írta alá Vang Csao kínai és Antoine Camilleri vatikáni külügyminiszter-helyettes. A püspökök kinevezéséről szóló ideiglenes egyezményt abban a reményben kötötték meg, hogy kedvezően hat a kínai Egyház életére, és hozzájárul az ázsiai országban élők, illetve az egész világ békéjéhez.

Az ideiglenes egyezményről kiadott szentszéki közlemény teljes szövege a következő:

„Az Apostoli Szentszék és a Kínai Népköztársaság közötti kapcsolatok keretében – amelyek a közös érdeklődésre számot tartó egyházi kérdések kezelése és a jobb megértés előmozdítása érdekében már korábban megkezdődtek – szeptember 22-én Pekingben megbeszélésen vett részt Antoine Camilleri prelátus, a Szentszék államközi kapcsolatainak altitkára és Vang Csao, a Kínai Népköztársaság külügyminiszter-helyettese, a vatikáni és a kínai küldöttségek vezetői. A találkozón a két képviselő ideiglenes egyezményt írt alá a püspökök kinevezéséről. A megállapodás annak a fokozatos és kölcsönös közeledésnek az eredménye, amelyről hosszú és megfontolt tárgyalások után állapodtak meg, és amely bizonyos időszakonként felülvizsgálatot tesz lehetővé a megvalósítását illetően. A dokumentum a püspökök kinevezéséről szól, amely nagy jelentőséggel bíró kérdés az Egyház életében, és megteremti a feltételeket a szélesebb körű kétoldalú együttműködéshez. A felek osztoznak abban a reményben, hogy az egyezmény elősegíti az intézmények közötti párbeszéd gyümölcsöző és előretekintő folyamatát, valamint hogy kedvező hatással lesz a Katolikus Egyház életére Kínában, és hozzájárul a kínai nép közjavához, valamint a világ békéjéhez.”
A Szentszék és a Kínai Népköztársaság között létrejött egyezmény aláírásának napján Ferenc pápa úgy döntött, hogy visszahelyez a teljes egyházi szeretetközösségbe nyolc kínai püspököt, akiket korábban pápai engedély nélkül szenteltek fel. A pápa hangot adott annak a reményének, hogy a megállapodás aláírásával kezdetét veheti egy új korszak, amelyben sikerülhet túllépni a múlt sebein, és megvalósítani minden kínai katolikus teljes szeretetközösségét.
Pietro Parolin bíboros államtitkár nagy jelentőségűnek nevezte az egyezményt, különösen a kínai Katolikus Egyház belső élete, valamint a Szentszék és az ázsiai ország polgári hatóságai közötti párbeszéd vonatkozásában. Hangsúlyozta, hogy a megállapodás ugyanakkor fontos lépés a nemzetközi béke megszilárdítása szempontjából is ma, amikor a világban oly sok a feszültség.
Az egyezmény aláírásával a Szentszék célja, hogy nagyobb szabadsághoz és autonómiához segítse a kínai helyi egyházakat, s így azok az evangélium hirdetésének szentelhessék magukat, és hozzájárulhassanak az egyes ember és a társadalom átfogó fejlődéséhez.
Ferenc pápa a kínai katolikus közösség tagjaira – a püspökökre, a papokra, a szerzetesekre és a hívekre – bízza, hogy valóban megéljék a testvérek közötti kiengesztelődést, és konkrét gesztusokat tegyenek, amelyekkel segítik a múlt meg nem értésein való túllépést. A Kínában élő katolikusok ezáltal tanúságot tehetnek a hitükről, megélhetik a hazájuk iránti igaz szeretetet, megnyílhatnak a népek közötti párbeszédre, és hozzájárulhatnak a béke előmozdításához – fogalmazott nyilatkozatában a vatikáni bíboros államtitkár.

Forrás : Vatican News

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .