“Teteje az égig ér”

Az ábrázolás Martin Schøyen norvég üzletember gyűjteményének darabja. Mezopotámia (ma Irak, Szíria, Irán és Törökország egy része) területéről összesen százhét ékírásos szöveget őriz a tulajdonos. Ezeket egy kutatócsoport a közelmúltban dolgozta fel, fordította le és tette közzé angol nyelven. Andrew George professzor, a könyv szerkesztője szerint a Bábel tornya sztélére vonatkozó anyag a könyv egyik legfontosabb része.

A töredékes kőlapon a torony látható II. Nabukodonozor babiloni (héberül bábeli) királlyal, aki mintegy kétezerötszáz évvel ezelőtt uralkodott Babilonban. Nabukodonozor Jeruzsálem elpusztítójaként, valamint a zsidók rabságba hurcolójaként ismert. Ugyanakkor Dániel könyve hangsúlyozza érdeklődését az írásművészet és a vallási kérdések iránt. Ő volt az, aki a nevezetes babiloni függőkertet, az antik világ hét csodájának egyikét megépíttette. Marduk isten tiszteletére hétemeletes templomot, úgynevezett zikkuratot emeltetett. Bibliakutatók szerint ez lehetett Bábel (Babilon) tornya.

A sztélétöredéken a király bal kezében botot, felemelt jobb kezében a torony terveinek tekercsét és egy nagy szöget tart, fején a Babilonban szokásos kúp alakú korona. Az uralkodó előtt a torony látható alaprajzával együtt, a hét emelet kivehető, a hetediken ábrázolták a templomot. A feliraton ez olvasható: „a babiloni nagy zikkurat”. Nabukodonozor maga mondja a feliraton a csodálatos épületről: „A világ emberének csodáját alkottam meg, teteje az égig ér, ajtókat vágtam bele, szurokkal és téglával fedtem be.”
 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .