Befejezte a robot a Bibliát

A robot ötmillió betűt írt le több mint kétezer oldalra, s mindezzel az április 13-án kezdődő zarándoklatra igyekezett felhívni a figyelmet. A másolást március végére kellett volna befejeznie, de precíz német robotként a vártnál gyorsabban haladt. S nem is Németországban lennénk, ha ezután hagynák henyélni: a másoló masina még egyszer nekifogott a négy evangélium leírásának.

Németország legöregebb városának nagyszabású zarándoklatán a várakozások szerint egymillió ember vesz majd részt. Érdekessége, hogy 2012. április 13-a és május 13-a között látható lesz az a köntös, amelyet a hagyomány szerint Jézus a keresztre feszítés előtt viselt, és amelyet Szent Ilona császárné hozott magával a Szentföldről Trierbe. Általában a dóm egy klimatizált ereklyetartójában őrzik elzártan, s csak bizonyos időközönként szerveznek zarándoklatokat a megtekintésére. Legutóbb 1996-ban állították ki.A robot által leírt Szentírást Trieri Biblia néven állítják majd ki 2013-ban a dómmúzeumban. Az intelligens szerkezetet egyébként 2007-ben mutatták be Karlsruhéban. Azóta Sevillában lemásolta a Biblia spanyol változatát, Portugáliában pedig természetesen a portugált, de szorgoskodott már Svájcban és Ausztriában is. Kiötlői kapocsnak tekintik, amely egyfelől arra hívja fel a figyelmet, hogy gépesített, modern világunkból sem hiányozhat a Szentírás igazsága, másfelől a Biblia olvasására buzdít. Hogy elérte-e célját, még nem lehet tudni. Annyi bizonyos, a trieriek megszerették a buzgó kis masinát, amelynek sok fáradt kódexmásoló szerzetes örülhetett volna hajdan.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .