Taizéi találkozó Brüsszelben

– Örömmel mondhatom, hogy önkénteseink eredményes munkát végeztek szeptember óta: közel száznyolcvan befogadó helyünk van Brüsszelben és a környező településeken, valamint olyan közeli városokban, mint Gent, Leuven vagy Antwerpen. Sok olyan plébánia van, ahol kevés a templomba járó, mégis több száz fiatalnak találtunk szállást. Egy flamand közösség, amely kívül esik a tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető körön, saját költségén bérel buszokat a résztvevők szállítására.

November végén a taizéi közösség hétezer fiatallal találkozott a kenyai Nairobiban. Innen írta Alois testvér azt a levelet, amelyből az év végi európai találkozó a témáját meríti. Az üzenet három fő gondolatra épül. Az első, hogy vállalnunk kell azt az élethelyzetet, amelyben élünk, igent kell mondanunk arra a tökéletlen, sokszor nélkülözést jelentő valóságra, amely körülvesz minket. A második gondolat szerint arra kell törekednünk, hogy meghaladjuk önmagunkat: a körülményeinket el kell fogadnunk, de nem kell pesszimistának lenni. Fontos, hogy képesek legyünk túllépni pillanatnyi helyzetünkön. A harmadik gondolat szerint azt a keveset, amit meg tudunk tenni a szeretetért, másokért, azt mindenképpen meg kell tennünk. Ez a gondolat tehát a tevékeny szeretetre buzdít bennünket. A kenyai levél ezenkívül több elmélkedésre alkalmas gondolattal szolgál a találkozó idejére. Alois testvér többek között arra a tényre hívja fel a figyelmet, hogy sokan eltávolodtak az élet forrásától, a forrás útja eltömődött, ezért arra szólít fel, hogy tisztítsuk meg a víz útját, hogy a forrás újra buzoghasson.

Az év végi taizéi találkozó előkészületeként a brüsszeli plébániák, lelkipásztori egységek felváltva szerveznek imaórákat városszerte. Woluwe-St-Pierre kerület ferences templomában a napokban rendeztek taizéi imaalkalmat. A találkozóra való készülődéséről Benjamin Kabongo Ngeleka ferences atya számol be. A woluwei lelkipásztori egység négy plébániája egy közös testületet hozott létre a találkozó körüli teendők összehangolására. Az eredményesebb munka érdekében ezenkívül minden plébánia létrehozott egy saját testületet is, a helyi feladatok hatékony végrehajtása érdekében. A plébánia nagy figyelmet fordított arra, hogy a találkozóról a templomi közösségen kívül is minél többen halljanak. A taizéi lelkület lényege a találkozás, mi is ebből az alapelvből indulunk ki. A fiatalok befogadásával is ezt szolgáljuk, ugyanakkor a vendéglátás teendői során szorosabb közösséget alkotunk plébániánk többi tagjával, sőt azokkal is, akikkel a szentmiséken nem találkozunk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .