Feltűnés nélkül vetett lelkébe a kegyelem: Marton Marcell karmelita atya élete

Marton Boldizsár Marcell karmelita atya (1887-1966) szavai ezek a Kolostori iskola a Kármelen című művéből. A közeljövőben jelenik meg (az olasz kiadás után) magyar nyelven is Szépszeretet című önéletrajzi vallomásának kritikai kiadása, életének első négy évtizedéről, vagyis gyermekkorától a Kármelba lépéséig. 1950 májusában, rendi elöljárója kifejezett akaratára, egyetlen hónap alatt vetette papírra. Életrajzírói megjegyzik: többször eltávolodott a hittől, hogy azután véglegesen elkötelezze magát Krisztus mellett. Marcell atya 1887-ben született Kiskomáromban (ma Zalakomár). Tízévesen a keszthelyi premontrei gimnáziumba került, majd a nagyszombati gimnázium tanulója lett. 1905-től a budapesti egyetem bölcsész hallgatója, öt évvel később magyar-latin-görög szakos tanári oklevelet szerzett. Petrozsényban helyezkedett el tanárként. Az első világháború idején, 1916-ban önként jelentkezett frontszolgálatra tanártársa, egy kétgyermekes családapa helyett. Az albán harctéren szolgált, főhadnagyként szerelt le. 1918-tól Zalaegerszegen tanár. 1923-24: megtérésének évei. Erről a szellemi-lelki folyamatról majd később számol be említett művében.

Életrajzírója, Sinkó Ferenc a következőket írja: „…megtérése nem villámszerű volt, nem páli, ágostoni, claudeli jellegű, nem köthető egyetlen eseményhez, epizódhoz… A kegyelem feltűnés nélkül vetette lelkébe a nyugtalanság szikráit, csóváit, egyre erősödő élmények, véletlenek ösvényén hajtotta tovább, amíg végleg el nem jutott oda, ahová kezdettől fogva el akarta juttatni…” 1925. július 3-án Győrött lép be a karmelita rendbe. Két héttel később ölti magára a szerzetesi ruhát. 1929. július 16-án örökfogadalmat tesz, a rá következő évben, 1930. június 14-én pappá szentelik. Ettől kezdve újoncmester, hitszónok és gyóntató a győri rendházban és templomban. Híre egyre nagyobb, mind többen keresik fel, s kérik lelki vezetését. 1943-ban Budapestre helyezik. 1950-ben a szerzetesrendek működésének betiltásakor kénytelen elhagyni a kolostori életet, de a nyilvános működéstől eltiltva, lelki gyermekeit veszélyek közepette is gondozza. Marton Marcell atya boldoggá avatása időközben megkezdődött, idén február 18-án adták át a Szenttéavatási Kongregációnak az életéről és erényeiről szóló összeállítást.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .