„Szomszédok találkozója”

A Szomszédok találkozója című kétnapos konferenciát a Justitia et Pax romániai tanácsa rendezte meg a Szatmári Római Katolikus Püspökség konferenciatermében. A rendezvényen az uniós országok mellett képviseltette magát Ukrajna és Albánia tanácsa is. Schönberger Jenő, a Justitia et Pax romániai tanácsa elnökének megnyitóbeszédét követően, Goják János, a nemzetközi szervezet magyarországi bizottságának főtitkára ismertette a katolikus egyház tanítását a migrációt illetően. Schnebli Zoltán, a román határőrség emberkereskedelmet megfékező irodájának vezetője rámutatott: az ország Európai Unióba történő belépését követően ugrásszerűen megnövekedett az illegális határátlépések száma. A konferencián mutatta be Migráció, mobilitás és az emberi jogok az Európai Unió keleti határánál című könyvét. Jelenleg közel 175 millióan élnek távol szülőhazájuktól, és 100 millióra tehető azoknak a száma, akik a jobb megélhetés reményében vállaltak munkát más országokban, emlékeztetett a szerző.

Egymillió 200 ezer gyermeket csempésznek ki szülőhazájából, valamint 300 ezerre becsülhető a prostitúció áldozataivá váló nők száma a világon, ismertette a szomorú tényeket Löchli Terézia, a szatmárnémeti karitász igazgatója kiemelte: a pénzügyi világválság következtében rövid időn belül a visszavándorlási hullámra kell készülni, és ebben számos feladata lesz az egyházi szervezeteknek.

A jelenlévők állásfoglalásukban rámutattak: az emberkereskedelem, a prostitúció felszámolásában, a külföldi munkaerő-kizsákmányolás visszaszorításában és mielőbbi megszüntetésében az állami szerveknek jelentős a feladatuk. Az egyházi szervezetek szerepvállalása elsősorban a hívek felvilágosításában, a veszélyekre való figyelemfelhívásban van. A bajbajutottak megsegítése érdekében, illetve hazajutásukat követően a reintegrációjukat elősegítő egyházi központokra lenne szükség.

A jelenlevők egyetértettek abban, hogy az államszervek és az egyház mellett számos feladat vár a civil szervezetekre, hogy kampányaikkal felhívják a fiatalok figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre. A konferencián részt vett Broczky Beáta, a Justitia et Pax Bizottság magyarországi hivatalvezetője, Ékes Ilona, a Magyar Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottságának tagja és Csapó Emma, a Kiút veled Egyesület elnöke.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .