A Szahara új püspöke

 

A hatvankilenc éves John Gordon MacWilliam személyében Algériának most először lett olyan püspöke, aki nem arab, és nem is francia származású. MacWilliam angol, Wimbledonból származik. Még érdekesebb az élettörténetében, hogy tizenhét éven keresztül katona volt, mielőtt misszionáriusnak állt. Komoly karriert futott be, az őrnagyi fokozatig jutott. Édesapja is katona volt, gyerekkorában a családjával Szudánban és Zimbabwéban is élt. Az angliai Sussexben a bencés rend általános iskolájába, majd katonai iskolákba járt.
Katonai pályafutását megszakítva belépett az afrikai misszionárius rendbe. Londonban filozófiát tanult, majd egy évig Freiburgban élt, ahol spirituális képzést kapott. Ezt követően két gyakorlati évet a Magreb-országokban, főként Tunéziában töltött. Hazatérve befejezte teológiai tanulmányait, letette az örökfogadalmat, majd 1992. július 4-én pappá szentelték. Rómában iszlamológiát tanult, ezután Algériában, később Tunéziában szolgált. Püspöki kinevezése előtt a Fehér Atyák észak-afrikai régiójának tartományfőnöke volt.
Egy olyan egyházmegye vezetésére kapott most megbízást, amely a végtelen al­gériai sivatagban szétszórt, ­aprócska közösségekből áll. Elődje, Claude Rault így fogalmazott: „Egyházat alkotni itt, a sivatagban azt jelenti: belekapaszkodni hitünk lényegébe, és egységben tanúságot tenni, akkor is, ha a legtávolabbi zugokban élünk, egy olyan Egyház tanúságtevőjeként, amely Isten országát szolgálja.”
Az egyházmegye változóban van, egyre több fekete-afrikai menekült él itt, akik közül már nem mindenki frankofón. Ebben az egyházmegyében található Tamanrasset, Charles de Foucauld utolsó állomáshelye. Foucauld atya fiatalon szintén katonának tanult a francia Katonai Akadémián. Franciaországban, majd Algériában szolgált, s csak ezt követően lett trappista szerzetes. Élete utolsó éveiben Tamanrasset-ben élt a tuaregek között, itt írta meg a francia–tuareg szótárt, és itt érte az erőszakos halál 1916-ban.
MacWilliammel együtt Algériának három püspöke van. A Kaszentínai egyházmegye (itt találhatók az ókori Hippo városának romjai is) püspöki széke jelenleg üres, Algír érseke a jezsuita Paul Desfarge, Orán püspöke pedig a Domonkos-rendi Jean-Paul Vesco. A Laughouati egyházmegye több mint kétmillió négyzet­kilométernyi területen fekszik, négy és fél millió lakosa van, és közülük mindössze ezerkétszáz katolikus. Tíz plébániához tartoznak, tizennyolc papjuk van, közülük tizennégy szerzetes, négy pedig „fidei donum” pap. Az egyházmegyében a papokon kívül harminchárom női és huszonhárom férfi szerzetes teljesít még szolgálatot.

Forrás és fotó: Mondoemissione.it (TZs)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .