Spirituális zenei díj

 

Ezek egyike a spirituális zenei díj, amelynek célja, hogy ismertséget hozzon azok számára, akik „Istent éneklik”. A kitüntetést évente ítélik oda az adott évben megjelent zenei albumok egyikének, amely a zsűri véleménye szerint a spiritualitás időszerűségét hirdeti. A versenyben válogatások és újrakiadott albumok nem vehetnek részt.

A pécsi kármelita nővérek albuma üdeségével és mélységével ragadta meg a zsűrit. A fiatal, tiszta hangok egy hegyi patak frissességével zengik Isten dicsőségét, míg a zenei kíséret mélyebb tónusaival emeli ki az éneket. „A Pèlerin–La Procure idén a Mária, a Kármel virága című albumnak ítélte a díjat, több okból is – mondta el a zsűri egyik tagja, az asszumpcionista Robert Migliorini. – Először is nagyra becsüljük azt az erőt, amellyel a magyar kármeliták képesek voltak újjászületni a szétszóratás évei után. Ami pedig a zenéjüket illeti, az album latin és magyar nyelvű énekein keresztül az apácák nagyszerűen ötvözik a középkori gregoriánt és hazájuk népzenei hagyományait. (…) Üdvözölni akartuk a kármeliták munkáját, mellyel folytonosan megújítják liturgikus repertoárjukat. Képesek megtalálni a tökéletes egyensúlyt a hagyományok és azon vágyuk között, hogy maguk is gazdag zenei örökséget teremtsenek. Ez az első CD minden bizonnyal csak a kezdet” – folytatta Robert Migliorini.


A Pèlerin–La Procure-díj minden évben a művészi és a spirituális értéket díjazza, de nagy hangsúlyt helyez az előadásmódra is. A zeneszerető közönség nincs mindig felkészülve a liturgikus zene hallgatására, mely sokak számára kissé „élesnek”, sőt akár zordnak is tűnhet. Mindez azonban távol áll a Mária, a Kármel virágától: a tiszta hangok, a dallamok és a ritmus sokfélesége, illetve a dalok derűs hangulata mindenki számára élvezhetővé teszi az albumot.
A pécsi apácák nagyon érzékeny zenészek – hangsúlyozta Robert Migliorini, aki elmondta azt is, hogy a 2012-es „termés” egyébként is nagyon jó minőségű volt: a zsűri harminc albumot hallgatott végig a döntés meghozatala előtt. „Külön öröm, hogy a keresztény szerzetesközösségek egyre nagyobb arányban képviseltetik magukat zenei produkciókban. Bár a szólóban éneklő művészek is nagyon tehetségesek, szerettük volna kifejezni tiszteletünket e közösségi megújulás előtt” – fogalmazott a zsűritag.

 

(La Croix/MK)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .