Remény a Faludi-akadémián

Nem csupán egy szűk körnek jelent örömet a filmszemle folytatása, hanem a tágabb közösség számára is értéket hordoz ez az egyedülálló kezdeményezés. A Faludi filmszemle olyan meghatározott témában várja minden évben a fiatal alkotók kreatív ötleteit, amely egy különös, figyelemre méltó keresztény értékre vagy társadalmi problémára, esetleg kulturális hiányra mutat rá. A képi mustra idei hívószava a remény. Az akadémia arra hívja fel a nevező filmeseket és fotósokat, hogy a témát újszerűen, a fogalom eddig kiaknázatlan jelentésrétegét felszínre hozva dolgozzák fel. A fiatalok autonóm művészként ragadhatják meg a témát, a Faludi-akadémia mindössze egy mottóval, Georges Bernanos szavaival segíti alkotómunkájukat: „Az emberek azt hiszik, hogy remélni könnyű; de csak azok remélnek, akiknek volt bátorságuk ahhoz, hogy elveszítsék a reményüket azokban az illúziókban és hazugságokban, amelyekben egykor biztonságot találtak.”


   
Az újraindulást követően a fesztiválnak is minden oka megvan a reményre, erre mutat az elmúlt évek dinamikus fejlődése, hiszen a kezdetben kis fesztivál nemzetközi filmes seregszemlévé fejlődött és az Uránia Nemzeti Filmszínházban talált otthonra. S míg az akadémia első filmszemléjére még csak tíz alkotás érkezett, addig a legutóbb rendezett nemzetközi szemlén versenyző fiatalok, filmes közösségek száma már százhétre nőtt. A nevezések többsége magyarországi, de egyre több határon túli alkotást is küldenek – nemcsak magyar fiatalok – többek között Szlovákia, Románia, Szlovénia, Olaszország, Görögország, Németország, Portugália vagy az Egyesült Államok területéről. Az elmúlt tizennégy év során voltak olyan, a szemlén díjazott filmek, amelyek bekerültek a Magyar Filmszemle versenyprogramjába, illetve olyanok is, amelyek nemzetközi elismeréseket szereztek.
   
A filmes mustra zsűrije hasonlóan elismert szakemberekből áll: Buglya Sándor rendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Győri Márk operatőr, valamint Lázár Kovács Ákos esztéta válogat a beérkező kisjátékfilmek, dokumentum- és kísérleti filmek közül.
    
A filmszemle folyamatosan növekedve képzőműhellyé is vált: egyre nagyobb igény mutatkozott arra, hogy az akadémia ne csak értékelje és bemutassa az alkotásokat, hanem annak lehetőségét is biztosítsa a kezdő alkotók számára, hogy elsajátíthassák az alapvető elméleti és gyakorlati filmes ismereteket. Előbb csak hétvégi szemináriumokat szerveztek, majd 2006-tól rendszerint nyári tábort is kínál az akadémia a filmezés iránt érdeklődő fiatalok számára. A filmszemle 2008-ban fotópályázattal is bővült, az ideinek ugyancsak a remény a témája. A beérkező fotográfiákat neves zsűri (Haris László, Móser Zoltán, Stalter György, Vékás Magdolna) értékeli, és az arra legméltóbbakat a nagyközönség is megtekintheti majd az Uránia kiállítóterében.
   
A Faludi-filmszemle három napja alatt, november 10. és 12. között az Uránia nyitva áll a filmbarátok előtt is. E napokon nemcsak a beérkezett pályamunkákat mutatják be, hanem színes kísérőprogrammal is készülnek a filmes ünnepre. A nyár viszont az alkotás ideje: a Faludi-akadémia szeptember 12-éig várja a remény legszebb pillanatait fotón és filmen.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .