Régi-új pálmaház Keszthelyen

Az államosítást követően az üvegház az Agrártudományi Egyetemhez került, és a „magyar narancs” – hamarosan kudarcba fulladt – kísérleti helyévé vált. Később a kétszázötven négyzetméter alapterületű pálmaházban burgonya- és paradicsomnemesítés folyt. Ezt követően hosszú évekig kihasználatlanul állt.

A Helikon Kastélymúzeum vezetősége és egy lelkes fiatal kertész, Schall Attila ötlete és áldozatos munkája révén nemrégiben különleges trópusi növényeket kezdtek gyűjteni, és azokkal telepítették be a három szárnyból álló üvegházat. Idén nyáron, az építmény fennállása óta először a nagyközönség előtt is megnyitották a pálmaházat, amelynek szakmai vezetője, Schall Attila válaszolt kérdéseimre.


Milyen növényfajokra helyezték a hangsúlyt?

– A hibiszkuszokra, a plumériákra (vagy másik nevükön: frangipánikra) és a golgotavirágokra (Passiflora), debemutatunk itt kakaófát, cukornádat, vaníliát, citrusféléket és orchideákat is.

Miért épp e három – tagadhatatlanul különleges – botanikai gyöngyszemre esett a választás? Ezek a kedvencei?

– Bevallom: igen. Kint a szabad területen gyermekfej nagyságú mocsármályvákat, míg a pálmaházban szobai hibiszkuszokat mutatunk be. Négyszáz fajtát gyűjtöttünk be eddig…

És ezzel hazánk legnagyobb hibiszkuszgyűjteményét vallhatják magukénak…

– A Plumeria az egyik legillatosabb virág, nem véletlen, hogy a hawaii lányok ebből fonják vendégváró koszorújukat. Ebből hatvan fajtánk van, míg a golgotavirágból negyven különleges fajta várja a látogatókat egész évben.

A pálmaház vezetőjétől megtudom még, hogy jövőre lepkeházat is terveznek, színpompás trópusi pillangókkal. Érdemes hát ellátogatni Keszthelyre, ahol akár vásárolhatunk is egy-egy különleges növényt.

A belépőjegy 600 Ft, hétéves kor alatt és hetven felett a belépés ingyenes. Nyitva tartás: mindennap 9-től 18 óráig.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..