Őszi tennivalók a kertben

Vágjuk vissza a túl hosszúra nyúlt hajtásokat, és távolítsuk el az elszáradt részeket! A betelelt szobanövényeket csak mérsékelten öntözzük, és ne tápoldatozzuk a tél folyamán!


A mediterrán örökzöldek (leander, babér, kefevirág, citrom, narancs, olajfa, mirtusz) még kint maradhatnak, de amikor már éjszakára fagypont alá esik a hőmérséklet, vigyük be ezeket is. Keressünk számukra világos, plusz tíz foknál nem melegebb helyiséget. E növényeket is permetezzük le – kint a szabadban –, ha állati kártevőket észlelünk rajtuk.

Októberben még utoljára lenyírhatjuk a gyepet, majd gereblyézzük át alaposan, hogy a mohát és a fűkaszálékot eltávolítsuk. Jót tesz a pázsitnak, ha műtrágyát szórunk rá, amely a tél folyamán bemosódik a földbe. A fák és a cserjék tövéhez szórjunk érett szerves trágyát. Ássuk fel a hagymások ágyását, és ha sovány vagy kimerült a talaj, javítsuk komposztfölddel vagy erdei lombfölddel. Öt centiméter mélyre kerüljön a szellőrózsa, a hagymás írisz, a fehér liliom, a krókusz, a téltemető és a hóvirág hagymája; tíz-tizenöt centiméter mélyre ültessük a nárciszt, a fürtös gyöngyikét és a tulipánt. A fagyra érzékeny liliomokat és a császárkoronát legalább húsz centiméter mélyre dugjuk le.

Most szaporíthatunk dugványgyökereztetéssel levendulát, babért, citromot. Ehhez vágjunk arasznyi méretű, félfás hajtásokat, és tűzdeljük őket homokkal kevert, nyirkos tőzegbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..