Örömre hívjuk meg az embereket

Gyakran tapasztalható az emberek körében a hittel kapcsolatos ismeretek hiánya. Az esetek többségében erről nem a hívők tehetnek, hiszen tudásuk megszerzésére vagy gyarapítására a legtöbbjüknek nem volt módjuk. A gyenge lábakon álló tudás azonban sokszor a nem hívők támadásainak célpontja lehet. A hittel kapcsolatos ismeretek terjesztésének és elmélyítésének szándékával útjára indítottuk a Prohászka Akadémiát, ahol az érdeklődők kiváló professzoroktól hallhatnak előadásokat a teológia különböző témaköreiből. Ezzel párhuzamosan bibliaórát szerveztünk, amelyre meghívjuk Székesfehérvár hívő közösségét, hogy a Szentírást ne csak olvassák, hanem minél alaposabban értsék is. Szeretnénk, ha a Szentírás minél többek számára válna éltető forrássá, amelyből mindig erőt meríthetnek, s amelynek eszméje átjárja egész gondolkodásukat.


Örömmel tapasztaljuk, hogy a fiatalok és a felnőttek közül is sokan szeretnének megismerkedni a hittel, ezért újra útjára indítjuk a katekumenátust. Azt reméljük, hogy nemcsak a hit igazságait tudják majd befogadni az érdeklődők, hanem az egyházról is pozitív tapasztalatot szereznek. Meglátják, hogy az egyház nem csupán a hit őre, hanem a hitet mindennapjaik során megélők közössége is, ahol szeretik, segítik, támogatják egymást az emberek az élet küzdelmeiben. Az oktatási-nevelési intézményeinkben törekednünk kell arra, hogy a fiatalok, akiket szüleik az egyházra bíztak, valóban fölfedezzék Isten közelségét, megismerjék az egyház igazi arcát, és egyre alaposabb tudással, egyre bátrabb szívvel tegyenek tanúságot kortársaik előtt. Fontos feladatunk, hogy támogassuk, erősítsük keresztény családjainkat. Ezért olyan alkalmakat hirdettünk meg, ahol a családok találkozni tudnak, és kapcsolatokat alakíthatnak ki egymással. Napjainkban mindenkinek nagy szüksége van egy ilyen, családtól családig érő összefogásra. Ezért indítottuk el a hit gyertyája programot is. Az egyházközségekhez tartozó családok kaptak egy-egy gyertyát és egy oltárt jelképező lapot, amelyen a koronázópalást és egy ima található. A képen a palást úgy van kialakítva, hogy elhelyezhető benne a család fényképe. A kis házioltár így azt szimbolizálja, hogy a Szűzanya és az első magyar szent család – Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre – oltalma alatt állnak azok, akiknek otthonában ott van e kép. A hit gyertyája köré gyűlve pedig – egy imafüzet alapján – egész esztendőben együtt imádkozhatnak a családtagok.

A hit éve alkalmat ad arra is, hogy erősítsük jelenlétünket a társadalomban, és elmélyítsük küldetésünket. Könnyebb lenne azt mondanunk: kivonulunk ebből a mai világból, amely nem tetszik nekünk. A keresztény embernek azonban az a feladata, hogy a világban éljen, kovász és világító jel legyen. Ma gyakran éri kritika a keresztényeket. Olyan emberi példákat vonnak kétségbe, olyan eszményeket, igazságokat fordítanak ki eredeti tartalmukból, amelyek fontosak számunkra, így igyekeznek megkoptatni azok igazi üzenetét. Itt említhetném például Prohászka püspök életét és munkásságát: vannak, akik nem értékelik kellőképpen szellemi-lelki nagyságát, minden keresztény számára mintaértékű szociális érzékenységét. A társadalmi jelekre odafigyelve keressük azokat az alkalmat, ahol megszólalhatunk, ahol képviselhetjük az egyház ügyét! Mindeközben pedig a hit évében különösképpen tartsuk mindig szem előtt, hogy a hit örömére hívjuk meg az embereket!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .