Obama nehéz órája Ferenc pápánál

A tárgyaláson áttekintették azokat a világproblémákat, amelyek vonatkozásában lényegében nézetazonosság van a két fél között. Ferenc pápa ugyanakkor a vitás kérdésekkel kapcsolatban is kifejtette az egyház álláspontját. A szentatya mestere a világos, őszinte és barátságos párbeszédnek. Obama viszont gyakorlott a politikai álláspontokról folytatott vitákban. Mégsem lehetett könnyű számára ez a szívélyesnek nevezett megbeszélés a nagy erkölcsi tekintéllyel bíró pápával.

 

Ferenc pápa a világ számos pontján fennálló, sok ember halálát okozó és hosszú évek óta húzódó fegyveres konfliktusok békés megoldását sürgette, nagy hangsúlyt fektetve az emberi jogokra és a nemzetközi jogot tiszteletben tartó eljárást szorgalmazva. A vatikáni közlemény közelebbről nem nevezte meg ezeket az országokat, válságrégiókat, de mindnyájan ismerjük a szóban forgó közel-keleti és afrikai konfliktusokat. A pápa és az elnök egyaránt elítélték az emberkereskedelmet, és hangoztatták az ellene folytatott küzdelem szükségességét.


Obama egészségügyi reformja nagy belpolitikai vitákat váltott ki Amerikában, de a katolikus egyház csupán erkölcsi értékekhez ragaszkodik: a vallásszabadsághoz, az élet védelméhez, a lelkiismereti döntés tiszteletben tartásához. Sem orvos, sem az egészségügyben dolgozó más személy nem kötelezhető az abortuszban való tevékeny részvételre. Katolikus kórházak számára nem tehető kötelezővé az abortusz végrehajtása. A pápa kifejtette a katolikus egyház erkölcsi álláspontját a művi vetéléssel, a születésszabályozással és az őssejtkutatással kapcsolatos kérdésekben.

 

A megbeszélés végén Obama elnök egy, a Baltimore-i székesegyházról mintázott faládikában a vatikáni kertekbe szánt növénymagokat adott át a pápának, aki az Evangelii gaudium egy példányával viszonozta az ajándékot. „Ovális irodámban fogom talán olvasni, ha kudarc ér. Biztos vagyok abban, hogy erőt ad majd és megnyugtat” – mondta az elnök köszönetképpen. „Remélem” – felelte a pápa. Az amerikai elnök végül a pápa imáját kérte saját maga és családja számára.

 

A találkozón az elnök kíséretében jelen volt a katolikus vallású külügyminiszter, John Kerry és Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó is. Ferenc pápa után az amerikai delegációt fogadta Pietro Parolin bíboros államtitkár is, akinél még további félórán át folytatódott a tárgyalás.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .