Nem a testnek, a léleknek árt

A HEK-293 sejtvonalat például embrióveséből nyerik, és ízhatást tesztelnek a segítségével. Magyarországon nem folyik ilyen tevékenység, és az európai jog is tiltja, de multinacionális cégek is gyanúba keveredtek, amelyeknek etikai és jogi értelemben egyaránt aggályos termékei könnyen megjelenhetnek a magyar boltokban is. Konkrét cégeket nem említett az ombudsman-helyettes, de hangsúlyozta, hogy Magyarországon is népszerű világmárkákról van szó.


Az embrionális kutatások veszélyeire már a nyolcvanas években felfigyeltek. „Az emberi embrión folytatott embertelen kísérletek leértékelik az élet fogalmát, és fenyegetést jelentenek társadalmunkban más emberi jogokra – hangzott el az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének ülésén, 1985-ben. Az Európa Tanács, „az emberi jogok világítótornya, Európa lelkiismerete” pedig 1986-ban ajánlást fogalmazott meg, amelyben arra szólította fel a tagállamokat, hogy az embriók felhasználását korlátozzák terápiás célokra. Később ugyanebben a szellemben rendelkezett az alapjogi charta, a lisszaboni szerződés és a magyar alaptörvény (tilos „az emberi test és testrészek haszonszerzési célú felhasználása”), valamint az egészségügyi törvény is egyértelműen fogalmaz ez ügyben. Jogi értelemben tehát tiszta a helyzet – hangsúlyozta Szabó Marcel –, de mivel a kérdéses áruk zömét az USA-ban gyártják, és az Európai Uniónak a termékek címkézésére vonatkozó szabályai nem elég szigorúak vagy könnyen kijátszhatók, a gyanútlan vásárló nagy eséllyel nem is tudja meg, mit vásárol. Ez ellentétes az egyén lelkiismereti szabadságával. Nem arról van szó, hogy a testi egészségre ártalmas árucikkek megvásárlásának veszélyével kellene számolnunk: „ez a gyakorlat nem a testnek, hanem a léleknek árt” – fogalmazott az ombudsman-helyettes, aki Szabó Mátéval, az állampolgári jogok országgyűlési biztosával egyeztetve vizsgálatba kezd, és ennek érdekében felvette a kapcsolatot az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökével, Sótonyi Péterrel. Elképzelése szerint az segíthetne, ha a fair trade termékek címkézéséhez hasonló gyakorlatot vezetnének be, megkönnyítendő az embriók etikátlan felhasználását elutasító cégek termékeinek felismerését.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .