Múltőrzés Vácon

„Tisztem szerint, mint a levéltár prefektusa, hálatelt szívvel fordulok a megyéspüspök felé, aki lehetővé tette ennek az új, a mai kor követelményeinek mindenben megfelelő levéltárnak a megépítését. Köszönet illeti a váci székeskáptalant is, amely területet engedett át az intézmény felépítéséhez” – kezdte köszöntőjét Varga Lajos segédpüspök. A főpap ezután a levéltárak szerepéről szólt: „A levéltár alapvető feladata az iratok megőrzése. A dokumentumokat régen különféle tékákban, illetve szekrényekben őrizték. Ezek latin neve, az arca megegyezik a vízözön bárkájának Vulgata-beli nevével. Ahogyan annak a bárkának feladata volt megőrizni az életet a jövendő számára, és kivezetni azt a pusztulás vízözönéből, úgy a levéltár az idők viszontagságai, a politikai és társadalmi változások viharai közepette irányt mutat, fogód­zót ad a jövő nemzedékek számára azzal, hogy megőrzi a múlt dokumentumait. Mondhatni örökre, de legalábbis addig, amíg – Szent Ágoston szavaival szólva – az igazság ítéletre nem fordul. Ez a megőrzés többféle haszonnal járhat a számunkra. A levéltárak elsődlegesen a jogbiztosító iratokat őrizték, amelyekkel bizonyos anyagi és személyes jogokat tudtak igazolni a későbbiekben. A romantika korától aztán már nemcsak a napi ügymenet során fontos dokumentumok őrzése volt a levéltár feladata, hanem a történelmi jelentőségű, a múltat tanúsító ügyiratok gondozása és feltárása is. Egyházmegyénk csaknem ezer éves története során sokféle helyen és megoldással óvták már az értékek közé sorolt iratokat, ám arról, hogy külön e célra létesített, önálló épület valaha is létezett volna, nincs tudomásunk. Méltán mondhatjuk, hogy az a néhány perc, amelyet most a levéltár megáldásával és ünnepélyes átadásával eltöltünk, az egy évezredhez képest jelentéktelen idő. Mégis történelmi jelentőségű esemény részesei vagyunk.” Ezt követően a segédpüspök – áldást kérve az építkezésben főszerepet játszó személyekre – átadta az intézmény kulcsait Papanek Ferenc levéltár-igazgatónak. Kocsis Imre nagyprépost, a váci székes­káptalan vezetője is köszöntötte a jelenlévőket, és hangsúlyozta, hogy az iratok között kutakodva is törekedni kell és lehet az Úristen útjainak egyengetésére. Az áldás előtt Beer Miklós megyéspüspök úgy fogalmazott: szükséges, hogy ismerjük a múltunkat, hiszen csak így lehet szolgálni a jövőt.
A nagyközönség remélhetően hamar megszereti az új egyházi épületet. A kutatómunkát végzők mellett várják azokat is, akik „csak” hűsölni kívánnak egy kicsit az udvaron, ahonnan egyébként különleges, új szemszögből lehet rálátni a székesegyházra.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .