Mise a megbékélés jegyében

A híveket Juraj Spuchl’ak besztercebányai igazgató szlovákul, Szarvas István, az egri rádió vezetője magyar nyelven köszöntötte. Elmondták: ötéves együttműködésük alatt több közös európai uniós pályázaton is indultak. A legutóbbi pályázatukat műsorcserék, közös műsorok és kiadványok készítésének, közönségtalálkozók szervezésének támogatására adták be, s bíznak benne, hogy az együtt elkészített pályamű pozitív elbírálásban részesül. XVI. Benedek pápával együtt vallják, hogy a globalizáció ugyan egymás szomszédaivá teszi a különböző népcsoportokat, de csak szomszédok maradnak és nem testvérek, ha nincs jelen közöttük a szeretet. Nem elég törvényeket, rendelkezéseket hozni, protokolláris találkozókat szervezni. Mindnyájunk szívében meg kell fogalmazódnia a gondolatnak, hogy egymásnak testvérei vagyunk – vallják a pilisszántói és a Pilis-hegy szoknyája alatt elhelyezkedő többi falu lakói, akiknek magyarként nem kell megtagadniuk nemzetiségüket. Mint Szőnyi József nyugdíjas polgármester megfogalmazta, a hívek kezdeményezésére létrejött találkozóval erkölcsi példát, mintát akartak felmutatni a „sötétségben botladozó” politikusoknak, határon innen és túl egyaránt. Ez a pilisi táj egy Kárpát-medencei makett is lehetne, ahol több mint háromszáz éve testvériségben, gond nélkül, szeretetben élnek együtt szlovákok, németek, szerbek, magyarok. Többek között a vallás segítségével, olyan erkölcsi értékekre támaszkodnak e környék lakói, melyek túlnőnek a napi, gyakran kisstílű politikai viszályokon. A délutáni közönségtalálkozón, miközben szlovák és magyar nyelven is elénekelték a település himnuszát, az asszonyok, de néhány férfi szeméből is kicsordult a felszabadult meghatottság könnye.

„Ó, pilisi szép hegyek,
Földre hajló lombos koronák,
Csöndes világ, földi mennyország…”

A mintegy kétezres lélekszámú faluban hetente, szerdai napokon és minden hónap második vasárnapján tartanak szlovák nyelvű szentmisét Brtos atya közreműködésével. Más alkalmakkor Balla Sándor pilisvörösvári plébános mondja a magyar nyelvű miséket. Örömmel újságolták, hogy szeptember óta megnövekedett a hittanra és a templomba járó fiatalok száma, de sajnálatukra egyre többen már csak az iskolában tanulják a szlovák nyelvet. A hívek búcsúzóul azt kívánták a két rádió munkatársainak, hogy a szlovák-magyar megbékélés jegyében örömet, reményt, vigasztalást vigyenek minden otthonba.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .