Labdarúgó-Eb – papoknak

Az Európa-bajnokság napjai szentmisével kezdődtek, ezt követően reverendából mezbe öltöztek az atyák, és következhettek a gólok. A magyar válogatottban – egyedüliként valamennyi csapat közül – két főpásztor is szerepelt: Kiss-Rigó László szeged–csanádi püspök és Palánki Ferenc egri segédpüspök. A  Tóth Bálint vezetőedző által irányított magyar csapat összeállítása a két említett főpásztor mellett a következő volt: Stefán Zoltán (Miskolci Apostoli Exarchátus), Veress Zoltán (Egri főegyházmegye), Galambvári Péter (Miskolci Apostoli Exarchátus), Fresz Attila Timóteus ferences szerzetes, csapatkapitány, Rockenbauer László Barnabás ferences szerzetes, Farkas László (Váci egyházmegye), Balogh Tibor (Győri egyházmegye), Topsi Bálint (Szeged–csanádi egyházmegye), Dlubala Róbert szalvatoriánus, Horváth István (Esztergom–budapesti főegyházmegye), Dobiás Zalán (Váci egyházmegye).

A papi válogatott kitűnően helytállt, még soha nem jutott olyan közel az elődöntőhöz, mint a mostani Eb-n. A horvátok ellen 2–1-re vezetett a csapat, ám a vendégek az utolsó percben egyenlítettek, így ők jutottak tovább. A horvátok az elődöntőben hosszabbítás után legyőzték a nagy esélyes lengyeleket, ezzel a fináléba kerültek. Évek óta a lengyel, a portugál, a horvát és a bosnyák csapat kerül a legjobb négy közé, ami nem véletlen, hiszen az említett válogatottakban olyan atyák is pályára lépnek, akik korábban élvonalbeli futballistaként kergették a labdát hazájukban.

A tornát első alkalommal Portugália nyerte, korábban Horvátország kétszer, Lengyelország háromszor végzett az élen. A portugálok a finálé rendes játékidejében 1–1-re jutottak Horvátországgal, majd büntetőkkel az ibériai ország atyái győztek 5–4-re. A bronzérem a lengyeleknek jutott, míg a negyedik helyen Bosznia-Hercegovina zárt. A magyar katolikus papi válogatott a helyosztó mérkőzésen Veress Zoltán, a legjobbnak választott hazai játékos duplázásával 2–1-re nyert Szlovákia ellen, így az ötödik helyen végzett.
Mint a csapat tagjai elmondták, a játék mellett fontosnak tartották az egymással való találkozást, s tapasztalataik alapján arra keresték a választ, miként lehet a fiatalokat a sport által jó keresztényekké nevelni. A részvevők meglátogatták a Gyulán működő Grosics-akadémiát, Európa egyetlen ilyen jellegű katolikus intézményét. A kisdiákok, a jövő reménybeli nagy labdarúgói lelkesen szurkolták végig az Eb-t.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .