Könyvespolcra: Kis családtörténet

Ezzel kapcsolatban juthat eszünkbe a Napóleon- família egyik római öntudatú tagja: Lucien Napóleon herceg, akit egyformán tisztelt „villámló bátyja”, meg a szelíd lelkű VII. Piusz. Lucien az etruszk régészetnek élt, és ezzel más irányt szabott a csak előítéletekből fakadó tendenciáknak; elárverezett hagyatékából állt össze a káprázatos müncheni gyűjtemény…
Effélék is „feljönnek” egy családtörténet olvasása közben, az ember, a történelem mozaikjaiból összetevődik ezernyi részlet. Ezúttal Évgyűrű( k) címmel foglalkoztat a história. Csiffáry Tamás, a PPKE Vitéz János Karának docense írta, akinek tolla, szeme pontos észrevételeket rögzít; a historikus és a szociográfiai író tehetségével számlálja az évgyűrűket édesapja naplófeljegyzései nyomán, s kibontja egy felvidéki, kisnemesi gyökerű család távolabbi és közelebbi múltját. Sűrűn idézi főiskolai tanár apjának jegyzeteit, őszinte, tiszta gondolatait, amelyek nem szépítenek, de nem is mocskolódnak – a bencés diák élete végéig megőrizte az etikai parancs Szent Ágoston-i értelmezését: annyi benned az erény, amennyi a szeretet, így aztán a bűn az, amit a szeretethiány okoz. Apa és fiú egy-egy tükörben – külön nemzedéki tükörben (!) – szemléli ugyanazt, más-más következtetéssel. Nem választja el az egymást szeretőket, mégis a sapientia, a bölcsesség mértékével súlypontmódosítást végez, ami az 1925-ben született apa és a harminchárom évvel később született fiú látásában optikai eltolódás: a száz évre való visszapillantás következtetése a családi krónikában. Amikor Németh László az Iszony végén Kárász Nelli gyermekére pillant, s mint egy darab megmaradt emberségről beszél, a lélektani tartalom mellett a jövendő képére is utal. Csiffáry Tamás azzal zárja krónikáját, hogy amikor apja – akarata ellenére – „ismét a felsőoktatásba került”, ő nyolc hónapos volt, ami egy új évgyűrű kezdetét jelenti. Tehát másnak kell folytatni a családi történetet – a kor szabta követelmények közt, mégis az igazság jegyében, amelyről mindig a legnehezebb szólni.

(Csiffáry Tamás: Évgyűrűk, magánkiadás, ára: 2799 Ft)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .