Az Olvasó írja

A budai Fő utca 43. szám alatti Szent Ferenc sebei-templomban vannak a budapesti német nyelvű szentmisék, de hétvégeken rendszeresen másmás magyarországi városban – így a hónap utolsó vasárnapján általában Győrött, a Magyar Ispitának nevezett templomban – vannak német nyelvű szentmisék a régióban élő német ajkúaknak. A magyarországi német hívők számára 2002-ben a budai Szent Ferenc sebei-templom melletti egykori kolostorépületben alakított ki közösségi központot a német püspöki konferencia. A Szent Erzsébetről nevezett egyházközség megalakítása a rendszerváltozás idején vált szükségessé és lehetségessé. Hiszen abban az időben nőtt meg a magyarországi kereskedelmi képviselők, tudományos kutatók, egyetemi hallgatók száma hazánkban. Most mintegy háromezerre tehető azoknak a németeknek a száma, akik ezt az egyházközséget alkotják. Az elmúlt közel egy évtizedben Willi Klinkhammer plébános rendszeresen szervezett kirándulásokat Ausztriába és Németországba. Az is neves esemény volt, amikor az osztrák ORF és a német ZDF televízió egyenes adásban közvetített egy szentmisét a budai templomból. A sajátos úrnapi körmenetek a Dunán, hajón tartott szentmisével ugyancsak emlékezetes hagyománnyá váltak. Az új németországi lelkész bemutatására szeptemberben kerül sor.

Körössy László/Rosdy Pál

Fiatal papjaival és kispapjaival találkozott a főpásztor

A papság évében, az előző esztendőkben szenteltekkel és kispapjaival találkozott Balás Béla kaposvári megyés püspök Balatonbogláron, egy háromnapos kötetlen beszélgetés keretében, augusztus 21. és 23. között. A találkozó célja az volt, hogy a fiatal lelkipásztorok megosszák tapasztalataikat leendő oltártestvéreikkel, illetve egymással, ötleteket szerezzenek mindennapi szolgálatukhoz. Egyben alkalom volt arra is, hogy a főpásztor jobban megismerhette jövendő papjait. A meghívott vendégek között volt többek között Varga László, az egyházmegye irodaigazgatója, Nyéky Kálmán, valamint Tolnai Mária drámapedagógus, aki memoriterekkel, szituációs játékokkal és gyakorlatokkal erősítette a jelenlévők egymáshoz való kötődését. A püspök úr buzdításában rámutatott: ne féljünk, ha kemény velünk Isten. A Mindenható első érintése csodálatos, de csak egy pillanatig tart. Eltűnnek az „extrák”, és marad a hűség. Az évközi 21. vasárnap evangéliumáról elmélkedve pedig azt mondta: keménykötésű, erős idegzetű „fajtáját” kell kinevelni a ma papként szolgáló és készülő nemzedéknek. Olyanokat, akik tudják, hol a helyük és felelősen vezetik a rájuk bízottakat.

Sifter Gergely
marcali káplán

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .