Kivirágzott a Duna

Idén egy hónappal ezelőtt jelentek meg a dunavirágok. A rovarok táncát a folyó fölött látni lehetett többek között Vácnál, Ercsinél, Gödnél, Tahi és Tahitótfalu között és Budapestnél is. A biológusok így ma bátran kijelenthetik, hogy a faj újra megtelepedett a folyó magyarországi szakaszain.

A dunai kérész, egészen pontosan fehér kérész (Ephoron virgo) a Dunában és a Rábában őshonos. Ugyanabba a rendszertani csoportba tartozik, mint tiszai rokona, de méretre jóval kisebb. A tiszavirág rajzása június közepétől július közepéig figyelhető meg, esténként, még naplemente előtt. A dunavirág rajzása mintegy két héten keresztül tart, körülbelül augusztus 19-étől szeptember elejéig, és alkonyattól tapasztalható.


Sajnos a Tahi és Tahitótfalu között megtelepedett kérészek nagy számban elpusztultak, ugyanis a Tildy Zoltán híd lámpái a rajzás idején tömegével vonzották magukhoz a dunavirágokat. A természetvédelmi kár több tízmilliárd forint, hiszen a dunavirág védett rovar hazánkban.

A biológusok szerint a fehér kérészeket a jövőben meg lehetne menteni olyan fénysorompóval, amely még a szárazföldre vetődésük előtt, a víz fölött megállítaná őket. Jó megoldást jelenthetnének a polárszűrővel ellátott fényforrások is, amelyek nem vonzzák a szomorú végzet felé a dunavirágokat.

fotó: Potyó Imre

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .