Keresztény hitelességünk

Az elsődleges kihívás nyilvánvalóan az evangélium hirdetése a megváltozott társadalomban. Az „új evangelizáció” az örök krisztusi üzenet új módon való képviseletét, közlését célozza. Újra kell fogalmaznunk a krisztusi tanítást. Ez vonatkozik fogalomhasználatunkra és beszédünkre éppúgy, mint a viselkedésünkre, egyáltalán a „megjelenésünkre”.


Ebben látom a következő feladatot is: a hitünk szerinti élet tanúságtételét. Sokkal egyértelműbbé kell válnia a kapcsolatnak liturgikus- vallási gyakorlatunk és mindennapi életünk között a családban, a munkahelyen és a közéletben egyaránt. Az imádság, a tiszta tanítás és a szeretetszolgálat (diakónia) hármas egységében.

Ehhez kapcsolódik a társadalmi szolidaritás, a karitász. Világméretű a nyomor, az éhség, a kiszolgáltatottság. Nem lehet kétséges, hogy ennek sokkal nagyobb hangsúlyt kell kapnia egyházi életünkben. Keresztény hitelességünk elsősorban ettől függ: az önkéntes önzetlenség nagylelkű gyakorlásától.

Kétségtelen, hogy a papi szolgálat újraértelmezése is feladat. A papságra való felkészítés reformja elkerülhetetlen. Az iskolás papképzésnek át kell adnia a helyét a hiteles keresztény férfiak meghívásgyakorlatának. Az egyházi intézmények hivatali működtetőiből apostoli közösségteremtőket kell formálni.

Nagyon lényegesnek tartom, hogy a reformáció ötszázadik évfordulójához közeledve valódi ökumenikus gyakorlattal, testvéri együttműködéssel és közös tanúságtétellel legyünk a reménység képviselői az új évezredben.

A látványos, nagyszabású egyházi rendezvények helyett a kisebb közösségek, családközösségek, lelkiségi mozgalmak kapjanak nagyobb figyelmet. Az intézményes, lelassult, megcsontosodott, szolgáltató egyházmodellt fel kell váltania a dinamikusan fejlődő, „gyors reagálású” közösségek egymással testvéri kapcsolatban élő egyházmodelljének, a gondoskodó szeretet lelkületével.

Az önmagukat szórakoztató vallási csoportok vallási turizmusa helyett a hősies, áldozatvállaló közösségek társadalmat meghatározó és átformáló példaadására van szüksége az egyháznak. Elsősorban a tiszta, szép családi életben.

Reménykedve várjuk hát az új pápa útmutatását!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .