Kárpátalja békéjéért

 

Kárpátalja példát jelenthet az egész ország számára: az emberek egységesen ellen állnak minden rendbontásnak, és nem engedik be a térségbe azokat, akik ezt az egységet meg akarják zavarni.

 

A vezetés rögtön a nép mellé állt, és minden társadalmi réteg gyönyörű tanúságot ad a békéről. Nálunk régóta megszokott, hogy a különböző nemzetiségek – magyarok, ruszinok, ukránok, zsidók, németek és szlovákok – békében élnek együtt, s most is ez mutatkozik meg abban, ahogyan Kárpátalján alakulnak az események.


 

Ukrajnában sajnos jelenleg nincs olyan karizmatikus személyiség, aki az elnyomottak oldalára állna. Az elnyomottak közé tartoznak nemcsak a szegény tömegek, hanem a középosztály és a vállalkozók is, valamint az a sok-sok vendégmunkás, aki nemritkán megalázó munkával keresi meg családja számára a megélhetést. Az országba érkező dollár- és eurómilliók továbbra is a hatalmasok kezében összpontosulnak. Véleményem szerint hiányzik egy olyan, karizmatikus vezető, amilyen Gandhi volt Indiában, aki erős hittel, mindenki felé irányuló szeretettel és erőszak nélkül vívta ki a győzelmet. Mégis van okunk a reményre, mert a hívek az egész országban mindenütt imádkoznak a problémák békés megoldásáért. Bizalmunk Isten igéjében van, hiszen „boldog az a nemzet, melynek az Úr az Istene”.

 

A legnagyobb segítséget az jelenti most számunkra, ha magyarországi testvéreink velünk együtt imádkoznak Ukrajna és főleg Kárpátalja békéjéért.

 

A múlt hétvégén életbe lépett nyelvtörvény egész biztosan visszalépést jelent, nem csupán az orosz, hanem az összes kisebbség nyelvhasználati szabadságának megkurtítása. A magyarok már megtanultak nem félni; aki fél, az már elköltözött innen. Az istenhívők abba kapaszkodnak, hogy ismerik Mózes törvényét: „szeresd az idegeneket is”, mivel a szélsőséges ukrán nacionalisták minden más nemzetiséget idegennek és ellenségnek tekintenek.

 

Mi, keresztények Jézusban bizakodunk, aki vigasztalja az összes kisebbségi sorsban szenvedő, elnyomott embert, sőt még az üldözötteknek is boldogságot ígér a hegyi beszédben.

 

A szerző a munkácsi megyés püspök

Ukrajna jövője

 

Támogatjuk az ukrán népnek azt a kívánságát, hogy olyan országban akar élni, ahol igazság, igazságosság, béke és jólét uralkodik. Arra hívunk mindenkit, aki szívén viseli Ukrajna sorsát, hogy imádkozzunk közösen a meglévő problémák mielőbbi megoldásáért, s kérjük ehhez Európa pártfogóinak, Szent Cirillnek és Metódnak, Európa védőszentjeinek közbenjárását.

(Részlet az Ukrajnai Római Katolikus Püspöki Konferencia február 14-i lembergi felhívásából)

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .