Kamilliánus rendház épül Ajakon

Fotó:Debrecen–nyíregyházi egyházmegye

 

Palánki Ferenc püspök Jézus és a szamariai asszony (Jn 4,5–42) történetét elemezve többek között kifejtette, ebből az evangéliumi találkozásból megismerhetjük Jézus viszonyulását az emberekhez, és megtanulhatjuk, hogyan kell szeretnünk egymást. Palánki Ferenc hangsúlyozta, a szamariai asszony azért ment a legnagyobb melegben Jákob kútjához, hogy minél kevesebb emberrel találkozzon, és így elkerülje a kellemetlen megjegyzéseket bűnös élete miatt. Az asszony ott találkozott Jézussal, aki megszólította őt: „Adj innom!” (Jn 4,7) A püspök Szent Ágoston gondolatát idézte, miszerint Jézus nem csupán földi vízre szomjazott, hanem az asszony hitére. Nem ítélte el, hanem megszólította őt, irgalmas szeretettel rávezette életmódjának tarthatatlanságára, és a megtérésre. Jézus átlépett a zsidók előítéletein, akik származása és életvitele miatt tisztátalannak tartották az asszonyt. Megszólította őt, és csak a végtelenül értékes embert látta benne, akiért eljött, hogy megkeresse.
Jézus a beszélgetés során nyilvánvalóvá teszi az asszony előtt, hogy ismeri az életét, a nehézségeit, s a bűnét, amely nem más, mint a kudarcos istenkeresés. A nő az igaz szeretetet kereste, de nem találta meg. Elhagyták, megcsalták, visszautasították, elveszítette a hitét, a vágyakozását az örök szeretet iránt. Jézus azt mondja neki: „Ha ismernéd Isten ajándékát, s azt, aki azt mondja neked: »Adj innom«, inkább te kértél volna tőle, s ő élő vizet adott volna neked” (Jn 4,10). Jézus azért szólítja meg ezt az asszonyt, hogy megmutassa neki az újjászületés lehetőségét, s megérintse bezárult szívét azzal, hogy ismeri a történetét, és mégsem ítéli el – hangsúlyozta homíliájában Pa­lánki Ferenc.
Ezután a püspök a kamilliánus nővérekre irányította az ünneplők figyelmét. Hangsúlyozta, a keresztény ember hivatása: lenni és tenni. A nővéreknek az a küldetésük, hogy a létükkel megmutassák, Isten szeretete mindenkire kiárad: ő ismeri mindannyiunk történetét, mégsem ítél el minket, hanem új életet ad, fölemel, s arra hív, hogy válaszoljunk a szeretetére, mert szomjazza a hitünket.
A szentmise után Gáspár Mátyás plébános köszöntőjével kezdődött az ünnepélyes alapkőletétel. Történelmi visszatekintésében elmondta, már egy XIII. századi írásos emlék is megemlíti a település katolikus közösségét, amely három templomot is épített a falunak. A közeljövőben ünneplik a Nagyboldogasszony-templom felszentelésének 200. évfordulóját. Ajak mélyen vallásos, „paptermő” falu hírében áll, hiszen az elmúlt évszázadban tizenhárom római katolikus papi hivatás született itt. Emellett az innen induló görögkatolikus papok és református lelkészek száma is figyelemre méltó.
A plébános elmondta, a Szent Kamill Leányai rendhez tartozó nővérek 2008 óta tevékeny résztvevői az egyházköz­ség életének. Ez adta az ötletet, hogy a székhelyük Nyíregyházáról átkerüljön Ajakra. A rendi elöljárók engedélyével megkezdődtek a majdani rendház építési munkálatai. 2013-ban egy régi plébániai épületet kezdtek el felújítani, amely több mint húsz éven át üresen állt. A pályázaton nyert tízmillió forintot a tetőszerkezet átalakítására fordították, a munkák folytatásához pedig a plébánia nyújt anyagi támogatást. Ehhez számítanak a hívek nagylelkű adományaira és a Debrecen–nyíregyházi egyházmegye segítségére is.
Gáspár Mátyás és a plébánia hívei bíznak abban, hogy a szerzetes nővérek lelki értékekkel gazdagítják a települést, és segítik megvalósítani a város régi jelmondatát: „Ajak az a hely, ahol az értékek találkoznak.” A kamilliánus nővérek jelenlétükkel, munkájukkal sajátos értéket képviselnek a világban, karizmájukat megélve különleges figyelemmel fordulnak az elesettek, a betegek és a társadalom peremére szoruló emberek felé.
A plébános Ferenc pápa Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdításából idézett: „Az öregek iránt tanúsított figyelem minősíti magát a civilizációt.” A szentatya azt is hangsúlyozza: „Csak az öregeket becsülő, az emlékező családnak van jövője.” Gáspár Mátyás hozzátette, Ajakon ilyen jövőt szeretnének építeni, amelynek megvalósulásához a Szent Kamill Leányai nővérek is segítséget nyújanak.
A szerzetesközösség nevében Mangaly Chakku Mary (Kerala, India) házfőnöknő mondott köszönőbeszédet, melyet Tőzsér Laura nővér fordított. „Jézus különös szeretettel fordult az elesettekhez, a betegekhez. Az evangéliumokban számtalan helyen olvashatunk példát erre. A Szent Kamill Leányai Szerzetes Intézmény nővéreiként Jézus nyomában szeretnénk járni a világban. Oda megyünk, ahol segítségre van szükség, ahol várnak bennünket, ahol a betegeket úgy ápolhatjuk, mint szerető édesanya az egyetlen beteg fiát, akár életünk kockáztatása árán is” – fogalmazott a főnöknő.
Mary nővér köszönetét fejezte ki Gáspár Mátyás plébánosnak, akinek kezdeményezésére letelepedhettek Ajakon, és Palánki Ferenc megyés püspöknek, aki engedélyezte ezt, s minden támogatásáról biztosította a szerzetes nővéreket.
Az ünnepséget Kerekes ­Miklós polgármester szavai zárták. A városvezető a nővérek letelepedéséről úgy beszélt, mint a szeretet hídjának építéséről. Örömét fejezte ki, hogy immár az ajakiak is megtapasztalhatják a nővérek szolgálatának gazdagságát, az imádság és a közösség erejét. Végül a város önkormányzata és a megye nevében egymillió forint összegű támogatást ajánlott fel a beruházás megvalósításához.
A magyarországi Szent Kamill Leányai Szerzetes Intézménynek (Congregatio Filiarum Sancti Camilli) jelenleg három tagja van: Mangaly Chakku Mary házfőnök mellett ­Marife de la Rama Sinogbuhan (Fülöp-szigetek) és Tőzsér Laura nővér él a közösségben.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .