Iosif Păuleţ püspökké szentelése

Fotó: Episcopia Romano-Catolică de Iaşi Facebook-oldala

 

A júniusi pápalátogatásra emlékeztetett az időjárás a püspökszentelés napján – fogalmaztak a román televízióban is közvetített szentmise kommentátorai –, hiszen az ünnepre végül megérkezett a napsütés. A liturgia kezdetén a leköszönő főpásztor, Petru Gherghel üdvözölte Miguel Maury Buendía romániai apostoli nunciust és a jelen lévő püspököket. A szentmisén részt vettek az erdélyi és a partiumi magyar többségű egyházmegyék főpásztorai is.
A szertartáson az új püspök szíve szerinti, igényes egyházzenei szolgálatot egy egyesített vegyes kar látta el, Ciprian Antălucă egyházzenész vezetésével. A Missa de Angelis dallamai tették felemelővé az ünnepet, s felajánláskor felcsendült a romániai pápalátogatás himnusza is.
Az igeliturgiában az új püspök unokahúga és unokaöccse olvasta fel a szentírási részeket, a zsoltárt is egy fiatal családtag énekelte.
A püspökszentelés szertartását Petru Gherghel vezette, aki ünnepi homíliáját két kulcsszó köré építette: kiválasztottság és engedelmesség. Isten az, aki kiválaszt és meghív bennünket a szolgálatra, püspöknek lenni pedig szolgálatot jelent. A Mindenszentek litániájában, amikor a szentelendő püspök földre borulva fejezte ki teljes önátadását Istennek, a nemrég oltárra emelt romániai boldogokat is segítségül hívták.
Miután Iosif Păuleț átvette a püspöki jelvényeket, a szentmise további részét már ő celebrálta. A liturgia végén Ioan Robu, a romániai püspöki konferencia elnöke köszöntötte az új, majd rögtön utána az emeritus megyéspüspököt.

* * *

Ferenc pápa július 6-án fogadta el Petru Gherghel jászvásári megyéspüspök lemondását, és kinevezte utódának Iosif Păulețet, aki eddig a bukovinai főesperesség főesperese és a suceavai Nepomuki Szent János-egyházköz­ség plébánosa volt.
Iosif Păuleț címere és pásztorbotja a személyiségének és főpásztori programjának kifejezője. A bibliai nárduszvirág Ferenc pápa címerében is fellelhető. Az új püspök jelmondata: Tu solus Do­minus – „Egyedül te vagy az Úr!”
Néhány nappal később szülőfalujában, a Neamț megyei Tămășeniben (Tamásfalva), majd Szűz Mária mennybevételének ünnepén a híres Mária-kegyhelyen, Kacsikában (Cacica) celebrált búcsúi szentmisét.

* * *

Nyisztor Tinka néprajzkutató, a moldvai magyar nyelvű misék bevezetéséért évtizedek óta küzdő pusztinai Szent István Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: azt remélik, hogy az új püspök meghallgatja kérésüket, és engedélyezi a heti egy magyar nyelvű misét azokban a csángó falvakban, ahol igény van erre. Nyisztor Tinka megjegyezte: ezzel a gondolattal vett részt a püspök beiktatásán, az ősz folyamán pedig kihallgatást kér majd az egyházmegye új vezetőjétől.
Nyisztor Tinka úgy véli, az új püspök ugyan olyan vidékről származik, ahol a római katolikus vallásúak rég elvesztették a magyar anyanyelvüket, de a papoknak egy új nemzedékéhez tartozik, ezért arra számítanak, hogy kedvezően áll majd hozzá a kérésükhöz. Hozzátette: az is bizakodásra ad okot, hogy a püspök Bukovinában szolgált, egy olyan régió főespereseként, amely egykor az Osztrák–Magyar Monarchia részeként soknemzetiségű térség volt, ezért máig jellemző rá a többnyelvűség.

* * *

A jászvásári püspökséghez tartozó nyolc moldvai megyében – a püspökség honlapján közölt adatok szerint – 206 ezer római katolikus hívet tartanak számon. Magyar kutatók 30-40 ezerre becsülik azoknak a moldvai katolikusoknak a számát, akik beszélik a magyar nyelv valamely nyelvjárását.

Forrás: Romkat.ro; MTI

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .