Imakönyv a mestergerendán

Megnyitó beszédében Gárdonyi Máté plébános elismerő szavakkal dicsérte a munkát, melynek eredményeként szép számmal gyűltek össze imádságoskönyvek más felekezetekhez tartozó hívektől is.

Balázs Árpád polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy ezek a szép esték közelebb hozzák egymáshoz az embereket. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a templom ezúttal is megtelt a művészetek iránt érdeklődőkkel.

Soós Ferencné elmondta: a gyűjtés során öröm volt hallani, mennyi személyes kötődés fűződik ezekhez a könyvekhez. A megsárgult, megkopott lapokon századokon átívelve rögzítették a családok történetét. Hosszú időn keresztül ezekbe a könyvekbe jegyezték fel a fontosabb eseményeket, évszámokat, neveket.


A gyűjteményt Kovács Emőke történész, a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház igazgatója méltatta.

„E kiállításnak két címe is lehetne, mindkettőt az itteni könyvekbe bejegyezve olvastam. Az egyik: Jó dolog az Urat dicsérni, a másik pedig az a bejegyzés, amely így szól: Elolvasva. Mindkettő jelzi a használó viszonyulását a valláshoz és az imakönyvhöz. Mert ima- és énekeskönyveink mind a közösségi, mind az egyéni ájtatosságok napi gyakorlásának segítői. Ezért a házaknál is megfelelő helyen tartották ezeket a könyveket: a gerendás parasztházaknál a ház közepét átfogó, azt megerősítő mestergerendára tették, vagy a szent sarokban lévő asztalon, sublóton, polcon vagy tékában helyezték el, a polgárcsaládoknál pedig az éjjeliszekrényen vagy a szekrényben volt a helye. Az egyszerűbb családok nagy részénél ez volt az egyetlen könyv, nyomtatott forrás a háztartásban.”

Az est résztvevői lélekben gazdagodva térhettek haza. A múló időre figyelmeztetve bizonyára sokakban idéződtek fel olyan emlékek, amelyek már a feledés homályába vesztek. Vajon e könyvek hányszor adtak segítséget egykori tulajdonosaiknak hitük megőrzéséhez, életük nehézségeinek elviseléséhez? Hányszor nyújtottak vigaszt betegségek idején, és hányszor voltak társak az esti magányban?

A kiállított anyag még két hétig megtekinthető Siófokon, a Szent Kilit-templomban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .