Gondolkodni tanított

Először is Fila professzor személyiségét kell megemlítenem. Előadásmódjára leginkább a lelkesültség volt a jellemző. Ott állt előttünk a katedrán valaki, aki láthatóan örült annak, hogy a tudását átadhatja nekünk. Sugárzott róla a tárgy szeretete, az, hogy fontosnak tartja, amiről előadást tart. Soha nem olvasott fel semmit jegyzetekből, a tábla előtt fejből magyarázott, és közben felírta a legfontosabb szavakat. Az óra végére azt vettük észre, hogy nem szakkifejezések halmaza vagy valamiféle szövegtenger áll előttünk, hanem egy ábra. (Ennek később lett jelentősége.) Ám talán még ennél is fontosabb volt, hogy a sokszor igen szerteágazó összefüggések minden esetben érthetővé váltak. Egyszerre láthattuk ezeken az ábrákon Karl Rahner vagy Hans Urs von Balthasar elméleteit és a misztikusok meglátásait.

Mondanom sem kell, hogy Fila Bélának egyetlen előadása sem volt unalmas. Sőt, azon ritka tanárok közé tartozott, akik képesek voltak hatni ránk, azután is, hogy az óra véget ért. Szó szerint inspiráló volt mind – az, amit elmondott, továbbgondolásra, időnként még átelmélkedésre is alkalmas. A tananyag mennyiségét tekintve mindenképpen a legnehezebb tárgyból így lett egyúttal a legérdekesebb is.


Mindenki, aki járt már egyetemre, tudja, hogy a vizsgaidőszak nem gyerekjáték. Szegény diák ilyenkor folyamatos feszültségben él, amely akkor jut el a tetőfokáig, amikor ott ül a professzora előtt, és megpróbálja néhány perc alatt összeszedni mindazt, amit az előző félévben hallott és tanult. Ilyenkor az ember úgy érzi, hogy valami különös módon éppen azt nem tudja, amiről most számot kellene adnia. Nos, Fila Béla vizsgái egyáltalán nem ilyenek voltak. Azt vettem észre, hogy a már említett ábrák megjelennek lelki szemeim előtt, és ezek alapján a bonyolultabb összefüggésekről is tudtam beszélni. Arról nem is szólva, hogy az idegességnek még a nyomát sem éreztem magamban. Sőt, ez volt életem egyetlen vizsgája, amikor vitába szálltam a professzorommal.

Azt hiszem, egy tanárnak azt a legnehezebb megtanítania, hogy a hallgató miként használja az eszét. Fila Béla elsősorban gondolkodni tanított mindnyájunkat.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .