Homíliavázlat: Ne hagyjátok a templomot…

Nagy Konstantin császár építtette a 313-ban általa kiadott milánói rendelet után pár évvel. Azóta ez a templom a pápák legfőbb temploma. Továbbá a Jézustól kapott kormányzói hatalomnak és a hitletétemény tévedés nélkül megőrzői hatalomnak látható jele. Ősi meghatározás szerint Róma város és a földkerekség minden templomának anyja és feje. A lateráni bazilika jelképe az egységnek és a szeretetnek, amely Péter apostol széke iránt kell hogy jelen legyen bennünk.

Ez a csodálatos templom történelmi jele annak az eseménynek, amikor Jézus kiválasztotta Simont, majd új nevet adott neki, mondván: ezentúl te Péter, azaz kőszikla leszel, és én rád építem egyházamat. Azon a pokol erői nem vesznek erőt soha. A tanból egy „i” betű el nem veszhet. És a Szentlélek vigyáz rád, hogy azt tévedés nélkül őrizd, magyarázd, értelmezd és add tovább. A hivatalos kinyilatkoztatás a Szentírásban és a Szenthagyományban található, melynek közlése Isten részéről Krisztus után 104-ben lezárult. Mi következik mindebből?  Tudomásul kell vennünk, hogy Péter utódai a pápák. A tévedhetetlenségi vonalat Péteri vonalnak nevezzük. Jézus isteni tudásával előre látta, hogy a tan tisztán való megőrzése emberi erővel lehetetlen. Ezt igazolja a 2000 év, melynek során se szeri se száma az önkényes értelmezéseknek. Ezek a herezisek, a szekták, a kis és nagy elszakadások. Egy evangélikus, ökumenikusan gondolkodó lelkésztől megkérdeztem egy alkalommal: miért ered annyi „vallás” – több mint háromszáz – az evangélikus vallásból? Ezt válaszolta: mert nincs pápánk! Kell, hogy összetartson bennünket az egy Krisztus, az egy tan és az egy hit. A legnagyobb összetartó erő a szeretet, és a Jézus és a Szentlélek által garantált római pápa. Néhány éve egy hölgy telefonon megköszönte, hogy édesanyját elláttam a kórházban. Majd hozzátette: Lajos atya ismer engem, mert harminc éve elsőáldozója voltam. Egy szentképre rá is írta: légy stramm katolikus. Ekkor megkérdeztem: és stramm katolikus?

Néma csend következett, majd alig hallhatóan ennyit mondott: alámerítkeztem. (Vagyis csatlakozott egy szektához.) Korholtam, ő hallgatott. Majd szelíden ennyit mondott: több katolikus közösségben kerestem Jézust, de az egyikből kinéztek, a másikban eszem-iszom volt, a harmadikban veszekedtek. Egyszer megszólított két ember, elhívtak magukhoz, ahol igazi szeretetet találtam. – Sokat tanulhatunk ebből a történetből! Hát tanuljunk! A hölgy szavai után én szégyelltem magam… A lateráni bazilika egyik legszebb üzenetét Szent Caesarius arles-i püspök így énekelte meg: „Szeretnéd, hogy e bazilika tündöklő szép legyen? Akkor ne engedd, hogy bűnök szennyezzék be lelkedet. Hiszen te is Isten temploma vagy. Amint te belépsz e templomba, úgy akar Isten is betérni lelked templomába.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .