Hídépítés föld és ég között

A szegedi tanárképzőn, ahol magyar-történelem-ének szakos diplomát szerzett, Sík Sándor is tanította. Amikor Klára néni megtudta, hogy én is piarista vagyok, derűs arccal idézte föl mestere alakját. Az otthonról hozott vallásosság ezekben az években elmélyült benne, egész jövőjét meghatározta. Családi életét, négy évtizedes tanári működését, nyugdíjas éveit jellemezhetjük Sík Sándor gyönyörű szintézisével: „az ember Föld-szülte föld, és Isten- lehelte szép”.
   
„Föld és ég”: Tizenkét évig tartó boldog házasságát Isten három gyermekkel áldotta meg. 1955-öt írták, a magyar történelem egyik legsötétebb évét, amikor férje szívinfarktusban meghalt. Ő tudván tudta, hogy „a házasságok az égben köttetnek”, és több mint félszázados özvegységében férjét épp úgy szerette, mint annak előtte. Testét férje mellé helyeztük nyugovóra, ők pedig újra együtt vannak ott, ahol már nincs elszakadás, nincs halál.
   
„Föld és ég”: Férje halála után gyermekei nevelése mellett idős szüleiről is gondoskodott, ápolta őket egészen halálukig. Csekély tanári fizetéséből mindhárom lánya taníttatásáról gondoskodott. Emellett állandóan művelte magát, hogy elkerülje a legveszedelmesebb pedagógusbetegséget: a kiégést. Klára nénénk példája is bizonyítja: „A hiteles tanár magától tízszerannyit követel, mint diákjaitól.”
   
„Föld és ég”: Élete utolsó tíz évét ágyhoz kötötten élte, de soha nem panaszkodott. Ápolói megszerették sugárzó bölcsességéért, szeretetéért, halk szaváért. Az ilyen csöndes, imádságos évek páratlan értékéről hitelesen tanúskodnak Teilhard de Chardin jezsuita tudós sorai, melyeket nővéréhez írt: „Te a betegség és a szenvedés türelmes elfogadásával, imáiddal többet tettél az egyházért, mint én.”
  
Kedves Klára Nénénk! Te már bármelyikünknél tisztábban látod, hogy a pedagógus küldetése: hídépítés föld és ég között. Te már átjutottál ezen a hídon. Neved „Világosságot” jelent, kérünk, imádkozz értünk, hogy erősödjön szívünkben a hit fénye. Segítsd Rózsa lányodat és mindannyiunkat, hogy bele ne fáradjunk a hídépítés kemény munkájába! Járj közben annál a Jézusnál, akihez itt a földön is a gyermekek voltak a legközelebb, és akiknek szolgálatát ő rád és ránk is bízta.

 

  a szerző piarista szerzetes

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .