Hiányzó láncszem a hajléktalanellátásban

Az idő melegedésével véget ért a hajléktalanellátásban a téli krízisidőszak. November elejétől március végéig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat diszpécserszolgálata több mint háromezer-hatszáz hívást fogadott, huszonnégy órás egészségügyi centruma, mozgó orvosi rendelője és orvosi szolgálata összesen nyolcezer-négyszáz hajléktalan embernek nyújtott egészségügyi ellátást. A szeretetszolgálat saját szállói a leghidegebb időben száz százalék fölötti kihasználtsággal működtek, az Etele téren és a Szarvas Gábor úton pedig irodából kialakított ideiglenes szállást működtetett a karitatív szervezet. A nappali melegedőkbe naponta átlagosan félezren tértek be, és telt házzal működött a hajléktalan emberek lábadozója is. Pályázati program keretében harmincöt hajléktalan embernek sikerült önálló lakhatást teremteni. Az ellátásba ezen a télen is több száz önkéntes kapcsolódott be.


Április elején a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megnyitotta a korábban az ÁNTSZ által működtetett, majd 2012-ben bezárt Gyáli úti fertőtlenítő állomást. Az intézmény múlt évi megszűnése jelentős nehézségeket okozott a hajléktalan embereket ellátó szervezeteknek, így az intézmény újbóli megnyitásával a szeretetszolgálat hiánypótló szerepet vállalt magára. A korábbi tapasztalatok alapján az utcákon élő emberek fele igénybe veszi a fürdő és fertőtlenítő szolgáltatásait, de a szállón lakók közül is sokan megfordulnak itt. Van, aki magától jön, és akad, akit a krízisautó vagy a mentő hoz be. A fürdés és tisztálkodás mellett szükség esetén itt elvégzik a fertőtlenítést és az élősködők irtását is, a fertőzött ruhát helyben megsemmisítik, tisztára cserélik.

Az alapvető közegészségügyi, járványügyi és fertőtlenítési feladatok ellátása mellett a Gyáli úti állomás a jövőben a máltai szeretetszolgálat számos intézménytípusának szolgáltatásait egyesíti majd. A tervek szerint az épületben az általános orvosi ellátáson túl bőrgyógyász és pszichiáter szakorvos is rendelni fog, a hajléktalan embereket pedig mosoda és pihenőhelyiség is várja. A fertőző és a krónikus betegek beszállítására egy olyan mentőutót állítanak szolgálatba, amelynek személyzetéhez egy szociális munkás is tartozik.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .