Immunrendszerünkről

Immunrendszerünk működését számos tényező befolyásolja. Vannak, amelyekre nincs ráhatásunk: ilyenek például az örökletes adottságok, az életkor, a balesetek, a különböző környezeti hatások, adott esetben akár a gyógyszerek is. Vannak azonban olyanok is, amelyeket mi magunk is képesek vagyunk alakítani: ezek közé tartozik például az alkohol- és a drogfogyasztás, a dohányzás, a hiányos táplálkozás, amelyek mind ronthatják szervezetünk ellenálló képességét. Ezért is van, hogy a mélyszegénységben élők, a hajléktalanok esendőbbek számos betegséggel szemben.

Ma már bizonyosak vagyunk abban, hogy az idegrendszer közvetítésével pszichés történéseink is hatással vannak immunrendszerünk állapotára. Egyértelmű, hogy a krónikus pszichés stressz, a szorongás, a depresszió csökkenti az immunválasz erősségét. Ez jól kimutatható különböző provokációs tesztekkel, vagy a védekezőfehérje-molekulák (immunglobulinok), illetve a különböző sejtek közti hírvivőanyagok (az úgynevezett citokinek) szintjének meghatározásával.


Egy ilyen kísérlet során két csoportra osztották a vizsgálat résztvevőit. Az egyik csoport tagjai kifejezetten agresszív filmeket néztek, a másik csoportnak békés, a lelket is tápláló filmeket játszottak. A vetítést követő mérések eredményei azt igazolták, hogy a nyálban található immunglobulin (IgA) szintje (és ezzel párhuzamosan a védekezőképesség) a durva filmek okozta stressz hatására csökkent. Talán nem is gondolnánk, hogy a mértéktelen tévénézés ilyen formában is káros lehet…

Spirituális szempontból talán ennél is érdekesebb, hogy a krónikus harag, a gyűlölködés is ugyanebbe az irányba hat. Milyen érdekes Gyökössy Endre szójátékban megfogalmazott tapasztalata: „A gyűlölet gyűl és öl.” Több kísérletben is bizonyítást nyert, hogy a házastársak közti tartós, rendszeres veszekedést okozó konfliktus a védekezőképességhez szükséges sejtek (limfociták) számának csökkenéséhez, az immunreakciót szabályozó molekulák szintjének mérhető változásához vezet.

„Keresd a békét, és járj a nyomában” (34. zsoltár) – ennek a békének megtalálása immunrendszerünkre is hatással van. A belső béke elérésének egyik módja lehet az imádság. Arra is van bizonyíték, hogy a rendszeres imádság csökkenti a stresszhormonok szintjét, és javítja immunrendszerünk működését. Egy kutatás során harminc olyan asszony vérének kortizolszintjét mérték, akik emlődaganatuk szövettani vizsgálatának eredményére vártak. Azok körében, akik rendszeresen imádkoztak és mélyen hívőnek mondták magukat, a belső béke jeleként egyértelműen alacsonyabb kortizolszintet találtak.

„Békességet hagyok nektek…” A lelki béke egészségünkre is kedvezően hat.

A szerző orvos-diakónus

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .