Helyesírás egy klikkre

Belém bújt a kisördög, s elhatároztam, próbára teszem az online helyesírót: lássuk, mihez kezd az egyházi nyelv körébe tartozó szavakkal! Sorra írom be ezeket: advent, bérmálás, apostol, böjt, lelkigyakorlat. Nincs velük gond, a program úgy írja őket, ahogy mi is szoktuk. De jön a lelkivezetés! A „Helyes-e így?” menüpontra kattintva kiderül, a rendszer nem ismeri ezt a szót, s helyette mást javasol. Például ezeket: kelkivezetés, leskivezetés, lelékivezetés, leálkivezetés, lenkivezetés, belkivezetés… Meglehet, anyanyelvi tudásommal van a baj, de e szavakat én nem ismerem. Javasol ám a program mást is. Azt, hogy írjuk külön a kifejezést, így: lelki vezetés. Ráklikkelek a „Külön vagy egybe?” menüpontra, oda is beírom a szót, s ezt a magyarázatot kapom: „A minőségjelzős kapcsolatok tagjait általában különírjuk.” Igaz, de akkor mi a helyzet a lelkigyakorlattal? Azt mindenféle magyarázat nélkül egybeírja a program. Alighanem itt is minőségjelzős összetételről van szó, melynek tagjai már egybeírandók. Lehet, hogy a lelkivezetés is ilyen összetétel?


A mondatokban az egymást követő szavak a gyakori együttes előfordulás miatt idővel kapcsolatba léphetnek egymással: szókapcsolatok, majd – jelentésváltozással – szóösszetételek alakulhatnak ki. A lelkivezetés valahol a kettő határán táncol, ezért nem rögzült még az írásmódja. De van olyan szabály is, hogy egyes minőségjelzős kapcsolatok tagjait a kialakult szokást megtartva jelentésváltozás nélkül is egybeírjuk! Beszélhetünk-e itt írásszokásról? Ha megfigyeljük, az egyházi nyelvet használók egyre több helyen egybeírják ezt a szót, ezért igen. Így a lelkivezetés csakugyan egybeírandó! Nem vethető azonban az online helyesíró szemére, hogy ezt nem tudja. Vannak olyan egyházi nyelvi szavak (mint a lelkigyakorlat), amelyek már a sztenderd nyelvváltozat részei, s akadnak olyanok (mint a lelkivezetés), amelyek még csupán az egyházi nyelv elemei. A honlap az előbbiek írásmódjáról tájékoztat.

Egy dolog azonban számon kérhető a helyesírási tanácsadótól: a görögkatolikus írásmódja. Az egyház kérelmére 2011-ben született meg az akadémiai szabályozás, miszerint az alak egybeírandó. Ezt mutatja az írásgyakorlat is. A portál azonban megfeledkezett erről, s a különírást javasolja. No de inkább ne kukacoskodjunk! Ahogy nem várható el egy ilyen honlaptól, hogy felsorolja az összes létező kémiai vegyületet vagy rovarfajt, úgy valamennyi egyházi nyelvi kifejezést sem kell tartalmaznia, ugyanis nem ez a dolga. S ami a dolga, azt nagyon jól teszi: alapvető tudnivalókról nyújt tájékoztatást. Ezért aztán nem árt gyakran ráklikkelni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .