Halandóból halhatatlan

Fotó: Lambert Attila

 

Az egykori Száraznád Általános Iskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola 2016-ban került az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságának (EKIF) fenntartásába, és ekkor vette föl Boldog Salkaházi Sára nevét. A Budapest XV. kerületében található iskola 1959-es alapításától fogva gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai intézményként működik; a fővárosból és környékéről fogad tanulási nehézségekkel küzdő, valamint fogyatékossággal élő tanulókat. Egyházi fenntartásba vétele előtt is többcélú intézmény volt, amely 2017-ben ép gyermekeket fogadó általános iskolai és szakközépiskolai osztályokkal bővült.
„A vallás intézményi szinten, illetve a tanulók többségének családjában mostanáig nem játszott lényeges szerepet. Ezért nem voltak egyszerűek az első hónapok, de sikerült megtalálnom a diákokkal a közös hangot a vallási témákkal kapcsolatban – mondta el Gémesi Katica, az intézmény hitoktatója, aki a tizenegy diákot felkészítette a keresztségre. A szertartást a Boldog Salkaházi Sára liturgikus emléknapját megelőző napon, május 10-én tartották a budapest-rákospalotai Jézus Szíve-plébániatemplomban. Az ünnepi szentmisét Gyetván Gábor, az EKIF igazgatója mutatta be, és Neruda Károly káplán, a fogyatékossággal élők pasztorációjának főegyházmegyei szakreferense koncelebrált.
Prédikációjában Gyetván Gábor hangsúlyozta: Istennel is meg lehet ismerkedni. Ám azt, hogy kicsoda ő, nem tudhatjuk meg úgy, hogy megkérdezzük másoktól. Egy templom, egy kép, egy feszület sem ad teljes képet róla. Istent a Szentírásból lehet igazán megismerni. Ő azonban már ismer engem, sőt, jobban ismer, mint én magamat. Az EKIF-igazgató Pilinszky János Átváltozás című versét idézte, amely a tizenegy keresztelendő emléklapján is szerepelt: „Rossz voltam, s te azt mondtad, jó vagyok. / Csúf, de te gyönyörűnek találtál. / Végig hallgattad mindig, amit mondtam. / Halandóból így lettem halhatatlan.” Ilyen a szeretet, és az ember pontosan azt akarja megtapasztalni, hogy valaki nem azért szereti, mert jó, mert ad valamit, mert hasznos, hanem egyszerűen azért, mert önmaga. Isten szeretete ilyen. A homíliát követően Gyetván Gábor a keresztség szentségében részesítette a tizen­egy gyermeket, majd Neruda Károly megáldotta őket.
Az ünnepség az iskolában folytatódott, ahol Fejér M. Klára szociális testvér Boldog Salkaházi Sára életéről tartott filmvetítéssel egybekötött előadást a diákoknak.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .