Fordul az idő kereke Majkon

A díszes főkapu felé tartó murvás-földes út mellett, a kolostorépület külső sarkánál elhelyezett tábláról a látogató tájékoztatást kaphat a beruházás főbb tudnivalóiról: kiderül, hogy a fejlesztést csaknem nyolcszázmillió forintnyi állami és európai uniós támogatás teszi lehetővé, a kivitelező egy tapolcai cég, és a munkálatok a tervek szerint a jövő év első negyedévére fejeződnek be. A fő cél pedig értelemszerűen a műemlék-együttes még tartalmasabb turisztikai hasznosítása.


– A nyár legelején kezdődött a munka, és mivel igen jól haladnak a kivitelezők, minden remény megvan rá, hogy a jövő évi turisztikai szezontól még átfogóbb ismeretszerző élményt tudunk itt kínálni a látogatóknak – mondta el Hajtun Eszter, a remeteség vagyonkezelői feladatait ellátó Műemlékek Nemzeti Gondnoksága létesítményfelelőse. – Eddig az egykor a barátok szálláshelyéül szolgáló tizenhét cellaházat sikerült hasznosítani múzeumként, idegenforgalmi szálláshelyként, szolgálati lakásként, kiszolgáló épületként, bioboltként. Betérhetnek a vendégek a templom megmaradt tornyába is. A felújítás kezdetéig az idegenvezetés a kolostor jobb oldali szárnyának földszintjén, a refektóriumban ért véget. A jövőben viszont teljes egészében be lehet majd járni a régi fényét visszanyerő épületet, ahol elképzeléseink szerint egy patikamúzeum, egy gyógyteázó és egy konferenciaterem mellett helyet kap egy kamara-kiállítás is, amely a lelki békéjét egy ideig a kamalduliak egyik franciaországi kolostorában kereső II. Rákóczi Ferencnek állít emléket. A beruházás építészeti- műemléki tartalmára visszatérve hangsúlyoznunk kell azt is, hogy a korszerűsítéseken túlmenően természetesen megtörténik a kő-, fa- és kovácsoltvas elemek, valamint az egyéb díszítések teljes körű helyreállítása is. Ennek során – mondjuk úgy, fő attrakcióként – a szakemberek restaurálják az épület különböző részeit díszítő, s királyaink, elsősorban Szent István életének epizódjait, illetve a rend alapításának történetét ábrázoló huszonhét freskót is.

Majkot egyaránt fontos állomásként jelöli a Gyöngyök útja és a Mária-út zarándokútvonal. A nemrégiben megrendezett, immár hagyományos bionapra is érkezett egy gyalogos csapat. A házigazdák bíznak abban, hogy a lelki feltöltődés lehetőségét felismerve a jövőben mind többen felfedezik majd maguknak ezt a különleges helyet.

Fotó: Ribáry Zoltán

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .